Ticker

6/recent/ticker-posts

Tereyağı faydalı mı, zararlı mı?

Tereyağı faydalı mı, zararlı mı?



Eğer kolesterolünüz yüksek değilse özellikle kanıtlanmış bir kalp damar hastalığınız yoksa yani bypass ameliyatı olmamış, kalp krizi geçirmemiş, stend taktırmamışsanız kolesterolünüzü düşürmek için kolesterol hapı kullanmıyorsanız yemeklerinizi tereyağı ile pişirmenizde veya yağ tercihlerinizde tereyağına da yer vermenizde herhangi bir tıbbi engel olmadığını söyleyebilirim.



Eğer belirttiğimiz sorunlar söz konusu değilse aşırıya kaçmamak ve günlük toplam kalori ihtiyacının yüzde 10’unu geçmemek şartıyla yağ tercihlerinizde zeytinyağı yanında tereyağına da rahatlıkla yer verebilirseniz. 



Özellikle margarin ile kıyaslandığında –ki böyle bir kıyaslamayı yapmak bile hatadır- tercihinizi tereyağından yana kullanabilirsiniz. Çünkü tereyağı doğaldır. Besin değeri daha yüksek bir yağdır (A vitamini, E vitamini, lesitin, selenyum, iyot içeriği fazladır).

Ayrıca bol miktarda Konjuge-Linolenik asit (CLA) içerdiği için de daha değerlidir. Tereyağının margarinlerden daha fazla omega-3, magnezyum, demir B vitamini içerdiği, kolin ve benzeri lipotropik faktörlerden zengin olduğu da kesindir.

Unutmayın: Zeytinyağı ilk tercihiniz olacak, bitkisel yağ olarak önce zeytinyağı kullanılacak. İkinci tercih ise tereyağı olabilir.


Prof Dr Osman Müftüoğlu

Yorum Gönder

0 Yorumlar