Ticker

6/recent/ticker-posts

Trans yağlar damar sertliğine neden oluyor

Trans yağlar damar sertliğine neden oluyor

Bir tarafdan “fast food” beslenmenin yaygınlaşması, diğer yandan “fırın pastane ürünleri”nin çok fazla kullanılması trans yağ kazanımımızı artırdı ve sonuçta bu “insan yapımı yağ”lar sağlığımız için çok önemli tehditler haline geldi.

Trans yağların hepsi “insan yapımı” değil. Bu yağlar bazı doğal besinlerde de bulunabiliyor. Ama miktarları önemsenmeyecek kadar az.

Bu yağların sağlığımız için zararlı düzeye ulaşmaları hazır hamur işleri ve ticari unlu ürünlerin (pasta, kek, poğaça, kurabiye, browni, kraker, gofret), patates kızartmaları ve cipslerin yaygın olarak yenmeye başlamasından sonradır.

Trans yağlar damar sertliğine neden oluyor

Trans yağların sağlığımız için kötü olmasının iki temel nedeni var.

Birincisi bu yağların tıpkı doymuş yağlar gibi (hayvansal yağlar) kötü kolesterol LDL'nin düzeyini yükseltmeleri.

İkincisi aynı zamanda iyi kolesterol HDL'yi de azaltmaları.

Trans yağların trigliserid ve lipo protein (a) düzeylerini de yükselttikleri biliniyor. Damarlara verdikleri zarar sadece kolesterol dengesini bozmakla kalsa iyi! Bu yağlar pıhtılaşmada en önemli kan hücreleri olan trombositlerin olağandan daha yapışkan hale getiriyor, pıhtı oluşması kolaylaşıyor.

Bu yağların damar düşmanı yangısal problemleri tetikledikleri de anlaşıldı.

Yangısal süreçlerin tetiklenmesi ise damar yaşlanmasının hızlanması bağışıklık sisteminin zayıflaması kanserden şeker hastalığına kadar pek çok kronik hastalığın devreye girmesi anlamına geliyor.

Kısacası gıdalardan kazandığımız trans yağ miktarı arttıkça sağlık sorunları kapımızı çalmaya başlıyor.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Yorum Gönder

0 Yorumlar