Ticker

6/recent/ticker-posts

Aşırı Terlemeye çözüm: Botoks

Aşırı Terlemeye çözüm: Botoks

Aşırı terleme hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa botoks tedavisi ile bu sorundan kurtulabilirsiniz.
Aşırı terleme sorunu, yaz mevsiminde daha çok kendini gösteriyor, Kişinin iş , okul ve sosyal yaşamını olumsuz etkiliyor. yaşam kalitesini bozuyor.
Terleme vücut ısısını ayarlama fonksiyonu bakımından önemli , toplumun % 3’ünde aşırı terleme görülüyor, aşırı terleme herhangi bir sistemik hastalığa bağlı olmadan ortaya çıkabiliyor.

Genellikle avuç içlerinde, koltuk altlarında ve ayak tabanlarında bölgesel olarak görülen aşırı terleme botoks ile tedavi edilebilir. 

Aşırı terleme ve botoks ile tedavi

* Terleme sempatik sinir sisteminin kontrolü altında vücut ısısını ayarlayan bir fonksiyondur. Vücut ısısı arttığında cilt yüzeyinde bulunan terin buharlaşması yolu ile ısı kaybı gerçekleşmektedir. Terleme ile vücut ısısının yükselmesi önlenir. Terleme fizyolojik olarak önemlidir ancak aşırı terleme olduğunda ise buna ‘hiperhidroz’ adı verilmektedir.

* Aşırı terleme avuç içleri, koltuk altlarında ve ayak tabanı bölgesel olarak görülmektedir.
* Aşırı terleme stres ve heyecan ile tetiklenir. Hastalar genellikle uykudayken değil, sadece uyanık oldukları zamanlarda  bu sıkıntıyı yaşamaktadır.
* Avuç içi ve ayak tabanında terleme çocukluk çağından itibaren başlarken, koltuk altlarında ergenlikle beraber görülüyor. Hastaların yaklaşık % 60 - % 80’inde ailede aşırı terleme öyküsü vardır.

* Aşırı terlemeyi normal terlemeden ayırt etmek için: Giysilerin koltukaltlarında geniş bir kısımda tere bağlı ıslak görünüm, giyeceklerin renk ve yapısının ter nedeni ile lekelenmesi ve bozulması ile koku hastayı rahatsız eder. Aşırı terleme kişilerin yaşam kalitesini bozar. iş , okul ve sosyal yaşamını  olumsuz etkileyebilir, Kişi bu nedenle çeşitli sosyal ve sportif aktivitelerden kaçınabilir.

Aşırı terleme sorununa karşı deri içine küçük dozlarda botoks (Botulinum toxin A) enjeksiyonu uygulanır. Botoks sinir lifleri tarafından ter bezlerinin uyarılmasını geçici olarak bloke eder ve ter üretimini önler.

* Botoks her bir koltuk altında 15-20 noktaya ince bir iğne ile ilaç deriye 15-20 derecelik açı ile uygulanır. Etkisi 4-12 ay kadar sürer. Tekrar eden uygulamalarda etki süresi uzar.

* Botoks tedavisinin en etkili olduğu bölge koltukaltlarıdır. Uygulamanın en rahat yapıldığı bölge de koltukaltıdır ve lokal anesteziye gerek kalmadan kısa sürede işlem tamamlanır. Gömleklerinin kol altları ıslanan, ipek, deri gibi terle bozulan giysileri kullanamayan hastaların koltukaltına botoks uygulanması tedavisine olumlu yanıt verir.

* Koltuk altına botoks uygulandığında ter üretimi sıfırlanmaz. Ancak normalin üstünde, aşırı olan terleme hasta için sosyal olarak kabul edilebilir, normal terleme düzeyine yakın bir duruma getirilir.

* Botoksla tedavi genel olarak güvenli bir yöntemdir. Yan etki görülme olasılığı çok düşüktür. Ortaya çıkabilecek yan etkiler de genellikle hastada ciddi rahatsızlık yaratmayan geçici durumlardır.

* Botoks işleminden sonra deodorant, parfüm kullanmanın sakıncası yoktur.

Aşırı terlemeye karşı etkili tedavi yöntemleri

Aşırı Terleme için Bitkisel Çözümler

Aşırı terleme için doğal çözümler - Dr Elif Kaya

 





Yorum Gönder

0 Yorumlar