Ticker

6/recent/ticker-posts

Menopoza nasıl hazırlık yapılmalı?



Menopoza nasıl hazırlık yapılmalı?

Menopoza hazırlık için öncelikle yeme-içme sisteminizi gözden geçirmelisiniz. İnsülin hormonu salgılatan besinlerden (özellikle de şeker, pekmez, bal, nişasta bakımından zengin yiyecekler, beyaz undan üretilen besinler, makarna, pilav ve meşrubatlar, meyve sularından) uzak durmanız (menopoz, insülin direncini tetikler) gerekiyor.


Ayrıca metabolizmadaki stres yaratıcıları bir bir diskalifiye etmeli, özellikle “kortizolunuzu artıran” streslerden ve “serotoninizi azaltan” baskılayıcılardan uzak durmanız gerekir. Durumunuz ne olursa olsun “kendinizi iyi hissetmenin bir yolunu bulmanın” da çaresine bakmalısınız!

Ayrıca metabolik durumunuzu kontrol amacı ile “açlık ve tokluk şekeri ve açlık ve tokluk insülininize” baktırmanızda, T3, T4, TSH değerlerinizi kontrol ettirmenizde de fayda var. Çünkü bu dönemde hipotiroidiye ve insülin direncine yakalanma ihtimali de artıyor.

Tabii ki daha çok yürümenin, daha sık egzersiz yapmanın dabir yolunu bulmak zorundasınız. Bu basit önlemlere rağmen giderek yağlandığınızı, özellikle de 35-40 yaş dönemine oranla yüzde 5’ten daha fazla kilo aldığınızı görürseniz sorunu kendi kendinize çözmeye çalışmayın.

Bu durum aksayan, yolunda gitmeyen bir şeyler var anlamına da gelebilir ki bu durum aynı zamanda çözüm için profesyonel bir yardıma ihtiyacınız var demektir… Çok önemli bir nokta da şu: Her kadın daha yaşı 40’a girerken “aktivite” düzenini dikkatle incelemeli.

Her gün değilse bile gün aşırı, düzenli fiziksel aktivite yapmanın bir yolunu bulmalı.

Benim önerim yine aynı:

Yürümeli, yürümeli, yürümeli…

Prof Dr Osman Müftüoğlu

Yorum Gönder

0 Yorumlar