Ticker

6/recent/ticker-posts

Çinko ve demir hapları kullanalım mı?

Çinko ve demir hapları kullanalım mı?

Çinko uzun süreden beri çinko yetersizliğinin bağışıklık fonksiyonlarını azalttığını gösteren bulgular nedeni ile bağışıklık sistemini destekleyen ilaçlara eklenen bir mineral. “Yeteri kadar çinkonuz varsa böyle bir takviye yine de gerekli olabilir mi?” Olabilir!


Çinko'nun özellikle soğuk algınlığını daha hızlı sürede iyileştirebildiğini gösteren çalışmalar mevcut. Demir eksikliğinin, özellikle demir eksikliği anemisi düzeyine ulaştığında bağışıklık zayıflığına neden olabileceği biliniyor.

Bununla birlikte demiri destek olarak kullanmak kesinlikle yanlış. Sadece demir eksikliğinin saptandığı durumlarda “hesap kitap yapılarak”, demir ihtiyacının düzeyi belirlenerek, ihtiyaç kadar demir kullanmak lazımdır. Demirin fazlası vücutta birikir.

Özellikle karaciğer ve pankreasta tahribat yapabilir. Bu nedenle, demir haplarını rastgele kullanmayın, yalnızda doktorunuz önerirse alın. Demir ihtiva eden vitamin-mineral desteklerinden lütfen uzak durun.

Bağışıklık desteklerinin çoğunun içinde selenyum minerali de var ama ben selenyum takviyesinin çok ciddi bir fayda sağladığı kanaatinde değilim.

Prof Dr Osman Müftüoğlu

Yorum Gönder

0 Yorumlar