Ticker

6/recent/ticker-posts

Kaliteli bir uyku için neler yapabilirsiniz?

Kaliteli bir uyku için neler yapabilirsiniz?
 
Uyku kaliteniz uyku alışkanlıklarınızı anlatır. Bu alışkanlıklarınızı geliştirerek uykuya kolayca dalabilir ve günde 7-9 saat uyuyabilirsiniz.

İyi bir uykunun sağlık üzerinde ciddi etkileri vardır.
Her şeyden önemlisi gün içinde enerjik olacak ve işinize kolayca odaklanabileceksiniz.

Yatak odası sırları



Yatak odasına sadece uyumak ve seks için girilmelidir. Yani yatakta kitap okumayı ve televizyon izlemeyi unutmalısınız çünkü bunlar vücudunuzu şaşırtır. Dolayısıyla uyumakta güçlük çekersiniz.

Uykuya dalmak için kendinize sadece 15 dakika verin.

Eğer 15 dakika içinde uyuyamadıysanız, uykunuz gelene kadar yatağa girmeyin. Biraz kitap okuyabilirsiniz (biraz sıkıcı bir şey seçin) ancak televizyon izlemekten kaçının.

Unutmayın ki amacınız bir an önce uykuya dalmak. Heyecan verici bir kitap okumak ve televizyon izlemek sizi bu amacınızdan uzaklaştıracaktır.



Programlı olun



Her gün aynı saatte uyumaya ve uyanmaya çalışın. Böylece vücudunuz programlı bir şekilde uyuyacaktır. Eğer bu programa birkaç hafta uyarsanız, çok daha rahat uykuya daldığınızı hissedeceksiniz ve daha dinç olacaksınız.

Hafta sonları da geç yatmamaya ve geç kalkmamaya çalışın.

Vücudunuz günde ancak bir saatlik uyku değişimine adapte olabilir. 

Yani hafta içi sabah 06.30’da, hafta sonları da 08.30’da kalkıyorsanız uyum sağlamak için 2 güne ihtiyacınız var demektir. Bu, her hafta çarşamba gününe kadar güzel bir şekilde uyuyamayacağınız anlamına gelir.



Alışkanlıklar edinin



Her gece yatmadan önce birkaç alışkanlık edinmeye çalışın. Böylece uyku vaktinin gelmiş olduğu sinyalini vücudunuza vermiş olacaksınız.

Yatmadan 30 dakika önce tüm olumsuz düşünceleri kafanızdan atmaya ve yatağa girdiğinizde uykuya hazır hale gelmeye çalışın.

Sessiz bir ortamda kitap okumak ya da ılık bir banyo iyi birer alternatif olabilir. Televizyon seyretmekten kaçının çünkü televizyon beyninizi uyanık tutar.



Her gün egzersiz yapın



Günlük egzersiz yapmak, uykuya kolayca dalmanıza ve güzel uyumanıza yardımcı olacaktır. Günün erken saatlerinde ve yatmadan en az 3 saat önce egzersiz yapmaya dikkat edin.

Geç saatlerde spor yapmak, uykuya dalmanızı güçleştirebilir.

Günlük olarak egzersiz yapma alışkanlığı sadece uyku kalitenizi artırmayacak, aynı zamanda genel sağlığınıza da iyi gelecektir.



Güneş ışığı alın



Güneş ışığı, gününüzü düzene sokmaya yardımcı olarak, geceleri uykunuzun gelmesini sağlar. Çünkü melatonin hormonu (uykunuzun düzene girmesini sağlayan hormon) salgılamayı tetikler.

Her gün güneş ışığı görmeniz gerekir. 

Özellikle sabahın erken saatlerindeki günışığı daha da yararlıdır. Her sabah güneş ışığının içeri girmesi için perdeleri açmayı unutmayın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar