Ticker

6/recent/ticker-posts

mehmet öz sağlıklı yaşam reçetesi

Dr mehmet öz'ün sağlıklı yaşam reçetesi

Son yıllarda dünyadaki pek çok ülkede yaşanan obezite ülkemizde de artmaya başladı. Amerika'da yaşayan ünlü dr Mehmet Öz'de bu konuya dikkat çekiyor.

Ünlü Türk kardiyolog
Mehmet Öz'ün yeni sağlıklı yaşam reçetesi...



Dr Mehmet öz; "Obezitenin hayatlarının üzerindeki olumsuz etkilerinden haberdar olmayan ve bunun için hayata veda eden pek çok insanı kendi gözlerimle gördüm. Çokça Türk insanının da kiloları nedeniyle ölmesini istemiyorum. Çünkü insanlar; sağlıklı ve yüksek kalitede bir hayat sürmeyi hak ediyorlar." dedi.

- Neler tavsiye ediyorsunuz?

"-Sadece 4 kilo vermek bile ne gibi yararlar sağlar biliyor musunuz? Kan basıncını düşürür, bunamayı önlemeye yardımcı olur. Kalp krizi geçirme ve osteoartrit riskini (kireçlenme) azaltır. Kanser riskini yüzde 50 düşürür. Kolesterolü yüzde 10 azaltır."

- Nasıl kilo vermeliyiz?


"-Öncelikle kendinize bir hedef koyun. Örneğin kilonuzun yüzde 5'ini. Gün içerisinde tükettiğiniz bütün yiyecekleri yazın. Kilo verme hedefinize en kolay, Çevrenizde size destek olacak arkadaşlarınız ya da sizin gibi kilo vermek isteyenler varsa ulaşabilirsiniz.

Böylece hergün çevrenizdeki insanlarla iletişim kurup motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Mutlaka her gün en az 30 dakika spor yapın. Ölçülü egzersiz bir yılda 9 kilo vermenize destek olur. Kilonuzu kontrol etmek kolon ve benzeri türlerdeki kanserin oluşumunu azaltır.

Fiziksel olarak aktif olmak ise kolon kanseri riskini azaltır. Amerikan Kanser Derneği haftanın 5 gününü ya da daha fazla günü, günde 30 dakika fiziksel aktivitede bulunmanızı tavsiye ediyor. 45 dakika ya da fazlası daha bile iyi olur. Eğer aşırı kilolu iseniz, kilo verin ve sağlıklı oluğunuz kiloyu sabitlemeye çalışın."


"KOLON KANSERİNE KARŞI SÜT BROKOLİ SOMON"

-
Geçen sene yaşadığınız sağlık sorunuyla herkesi şaşırttınız. Tedavi süreci nasıl devam ediyor?

"
-Kolonoskopi yaptırdım, bağırsağımdaki polip'in tedavi edilebilir bir cins olduğu anlaşıldı. Yani sağlıklıyım. Kolon kanserinin erken teşhisi ve tedavisi için 50 yaşındaki herkesin kolonoskopi yaptırması şart.

Şanslıyım ki bu yıl 50. yaşımı inceleme testiyle karşıladım. Ekranda izleyicilerimle birlikte kanser polipiyle karşılaştığımızda şoke olduk. Teşhis edilen polip alındı. Bu yüzden birçok kişiye göre kolon kanseri olma riskim daha az."

- Kolon kanserinden nasıl korunmalı?

"
-Kalsiyuma kullanımına dikket edin. Kalsiyum, kolon poliplerini ve kanseri önler. Az yağlı süt, brokoli ve somon balığı gibi. D vitamini, kalsiyumun emilimini artırıp kolon kanseri oluşumunu önlemeye destek olur. D vitaminini ciğer, yumurta ve balıktan alabilirsiniz.

Koyu yeşil, koyu sarı ya da turuncu meyveler yemeye özen gösterin. Ispanak, mango, tatlı patates, lahana, pazı, Brüksel lahanası gibi sebzeler tüketin. Balıklarda bulunan omega 3 ile badem ve zeytinyağı, sizi kanserden korur. Kadınlar için günde 1 kadeh, erkek içinse günde 2 kadeh kadar alkol, kolonda polip oluşumunu artırabilir. Alkol tüketiminize dikkat edin."

"SÜPERMARKETTE KARARINI VER EVE ABUR CUBUR TAŞIMA"

"- Obezite sadace yetişkinlerde değil çocuklarda da görülüyor. Bu yıl yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye'deki obez çocukların oranı yüzde 28, ABD'de ise yüzde 40... 

Çocuklarda görülen obezite, yetişkinlerde ki obeziteden daha çabuk ilerliyor.

Bunu önlemek için süpermarkette alacağınız kararlar evde alacağınız kararlardan daha önemli olacaktır. Abur cubur ürünler evinize girdiği andan itibaren çocuklar, kendileri kazanana kadar size baskı yapacaktır. Fakat eğer bu tarz yiyecekleri hiç görmezlerse, istemeyecekler ve evde olanı yemek zorunda kalacaklardır. Doğru şeyi yapın ve aileniz için bunu kolaylaştırın."

Yorum Gönder

0 Yorumlar