Ticker

6/recent/ticker-posts

Lupus hastalığı belirtileri ve tedavisi

Lupus hastalığı belirtileri ve tedavisi

Lupus hastalığı nedir?

Lupus hastalığının tıbbi adı sistemik lupus eritematozus hastalığıdır. Lupus hastalığını basit olarak tanımlarsak vücudun bağışıklık sisteminin antikorlar üretip vücut sistemine saldırmasıdır diyebiliriz.

Lupus; İç organlar başta olmak üzere sinir sistemi, cildi, eklemleri ve bir çok bölgeyi olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Hastalığın etkileri ilk cilt üzerinde görüldüğünden sadece cildi etkilediği sanılıyordu.

Ancak tıbbın ilerlemesi ile birlikte vücutta oldukça geniş bölgeleri etkileyen hastalık olduğu ortaya çıktı.


Lupus belirtileri:

Hastalığın ilk evrelerinde genellikle eklem şişmeleri ve yorgunluk görülür. Daha sonraki belirtiler ise saç ve derilerde olmaktadır. Lupus hastalığının belirtileri bazı hastalarda ağız ve burun ortaya çıkan yaralar, ışığa karşı duyarlılık gibi oldukça fazla şekilde ortaya çıkabilir.

Lupus hastalığı tedavisi:

Lupus hastalığı mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalıklardandır. Ancak tedavide tam iyileşme oranları oldukça düşüktür. Fakat hastalığın etkileri tedavi ile birlikte azaltılabilir.

Lupus hastalığı iki aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar iyileşme ve alevlenmedir. Alevlenme durumlarında bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılır. Lupus hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlar kortikosteroidlerdir.

Lupus hastalığının olumsuz etkilerinden dolayı hastaya psikolojik destek de gerekebilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar