Ticker

6/recent/ticker-posts

Hürrem Sultan

Hürrem Sultan

Hürrem Sultan veya Hürrem Haseki Sultan (d. 1500 veya 1506 - ö. 1558) gerçek adı: Alexandra Lisowska, Osmanlıca adı: خرم سلطان, Avrupa'da bilinen adı: Roxelana.

Hürrem Sultan Osmanlı padişahı I. Süleyman'ın eşi ve sonraki padişah II. Selim'in annesidir. Bir Osmanlı padişahı ile nikâhla evlenen ilk kadın olma ayrıcalığını taşımaktadır.

Hürrem Sultan, Topkapı sarayında özel bir eğitime tabi tutuldu. Hem güzelliği ve zekası hem de becerisiyle Sultan Süleyman'ın dikkatini çekmeyi başardı.

Hem haremdeki kadınlar hem de sarayın ileri gelenleri arasında kendine iyi bir yer edindi. Hürrem Sultan saraya getirildiğinde Kanuni
Sultan Süleyman'ın Manisa valisiyken birlikte olduğu Mahidevran Sultan'dan Mustafa adlı bir oğlu vardı.

Şehzade Mustafa'nın
Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra padişah olmasına kesin gözüyle bakılmaktaydı. Bu da Mahidevran Sultan'ın Valide Sultan olacağı anlamına gelmekteydi. Oysa Hürrem Sultan her açıdan Mahidevran Sultan'ın önüne geçti.

Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman'a 1 kız, 4 erkek çocuk doğurdu. En büyük oğlu Şehzade
Mehmet tahta çıkamadan öldürüldü. İkinci oğlu Selim tahta çıktı. Diğer çocukları da Beyazıt ve Cihangir Şehzadelerdir.

Hürrem Sultan kızı Mihrimah Sultan'ı Vezir-i Azam Rüstem Paşa ile evlendirip Vezir-i Azam ile bir ittifak oluşturdu.

Devlet yönetiminde çok etkili olan Hürrem Sultan, İran savaşını destekledi. Ruslar ve Lehlerle barış içinde yaşanılmasını sağladı. Bu dönemde Ruslar Kazan ve Astrahan Hanlıklarına hakim olup doğuya doğru yayılmaya başladılar.

Hürrem Sultan 18 Nisan 1558 tarihinde eşi Kanuni Sultan Süleyman'dan 8 sene önce 52 yaşındayken öldü. Oğlu II. Selim'in tahta çıkışını göremedi. Süleymaniye Camisi Külliyesi içinde kendisi için yaptırılan türbeye gömüldü.

Yorum Gönder

0 Yorumlar