Ticker

6/recent/ticker-posts

Kolonoskopi nasıl yapılır?

Kolonoskopi nasıl yapılır?

Kolonoskopi, kolonoskop adı verilen cihaz ile kalın bağırsağın içerden incelemesidir. Bu uygulama ile kalınbağırsak ve çevresindeki organların durumu görüntülenebilmektedir.

Kolonoskopi uygulanacak hastanın hastaneye yatması gerekli değildir.
Kolonoskopi uygulanmadan önce hastanın geçmişi, kullandığı ilaçlar, hastalıkları öğrenilmeli, daha sonra kolonoskopi yapılmalıdır. Kolonoskopi uygulamasının ne olduğunun etraflıca anlatılması da hastanın rahatlamasına yardımcı olabilir.

Kolonoskopi uygulaması yapılmadan 24 saat önce bağırsakların boşaltılması için hastaya müshil verilebilir. Bağırsakların temizliğinden emin olunduktan sonra hastanın daha az ağrı duyması ve bağırsağın yumuşaması için ilaçlar kullanması istenir. Bu ilaçlar neticesinde hasta uyur.

Hasta pozisyon aldıktan sonra hekim tarafından rektal tuşe ile ilk muayene yapılır. Ardından makat yolundan kolonoskopi taraması başlatılır. Kolonoskop bükülebilir özellikte bir alet olduğundan bağırsak içinde ilerleyerek, ince bağırsağa kadar ulaşabilir.

Kolonoskop ile ince bağırsağın içine 20 santimetre kadar girildikten sonra alet dışarı doğru çekilmeye başlanır. 10 dakika kadar süren bu geri çekme aşamasında da görüntüleme ve inceleme devam eder.

Hastanın onayı alındıysa bu sırada polip temizleme işlemi de yapılabilir. İşlemin ardından hastanın uyanması için başka bir ilaç uygulanır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar