Ticker

6/recent/ticker-posts

Diş eti iltihabı tedavisi

Diş eti iltihabı tedavisi

Dişeti iltihabı periodontal bir hastalıktır. Diş etlerinde oluşan iltihaplanma ve enfeksiyon hastalığı, diş etlerini, periodontal ligamenti, destek dokularını ve diş yuvalarını da içermektedir.

Bakteri plağı ve besin artıklarına maruz kalan mukusa ve dişin yapışkan kısımları etkilenir.

Bu, diş çürümesinin önemli bir sebebidir. Eğer dişte oluşan plaklar temizlenmezse diş dibinde kötüleşerek sert tartarlara dönüşmektedir.

Plak ve tartar tahrişi diş eti iltihabını alevlendirir. Bakteri ve toksinler diş etini enfekte ederek şişmesine ve hassaslaşmasına neden olur. Güçlü fırçalama veya sert diş ipi kullanma diş etinde kanamaya yaralanmaya çürüğe ve iltihaba sebep olur.

Diş eti iltihaplanmasının nedenleri: genel sağlık bozukluğu, kötü ağız hijyeni, gebelik ve kontrolsüz diyabet. Yanlış protez, köprü, dolgu kenarları ve kötü ağız aletleri de tedavi sürecinde iltihaplanmaya neden olabilir.

Belirtileri, yumuşak fırçalamada bile kanama görülmesi, diş etinde parlak veya kırmızı-mor görünüm, dokununca yumuşayan diş eti, ağız yaraları, şişmiş diş eti, parlak bir görünüm.

Diş eti tedavisinde, amaç inflamasyonu yani iltihaplanmayı en aza indirgemektir. Diş doktoru dişleri iyice temizler. Çeşitli alet ve cihazlar ile diş uyuşturulur ve plak ve tartar kaldırılır.

Profesyonel diş temizliği yapıldıktan sonra dikkatli bir ağız hijyen ve bakımı gerekmektedir. Yılda iki kere dişçi doktoruna gidilmelidir. Antibakteriyel ile ağız yıkanmalıdır. Diş ipi ve diş fırçası sürekli kullanılmalıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar