Ticker

6/recent/ticker-posts

Karaciğerde hemanjiom tehlikeli mi?

Karaciğerde hemanjiom tehlikeli mi?

Hemanjiom, en çok görünen iyi huylu karaciğer tümörüdür. Her yaşta görülebilir ancak %60-80'i 30-50 yaş arasında görülmektedir.

Kadınlarda 3 kat daha fazla görülen karaciğer hemanjiomları çoğunlukla hiç bir belirti vermez. Genellikle başka bir sebeple yapılan ultrasonda saptanırlar.

Çoğunlukla tek olurlar, %40 sıklıkla karaciğerin her iki lobunda çoklu sayıda olabilirler. Büyüklüğü milimetrik boyuttan 20 cm'e kadar değişebilir, ancak çoğu 5 cm'den küçüktür. 5 cm'den büyüklere dev hemanjiom denir.

Çapı 4 cm'den büyük olanları belirti vermeye meyillidir. Karnın sağ üst tarafında ağrı olabilir.

Hemanjiomlar görüntüleme yöntemleri (ultrason, BT, MRI ) ile takip edildiğinde çoğunun boyutunun hiç değişmediği görülür.

Ağrı yaparsa veya büyüklüğü nedeni ile çevresindeki organlara baskı yaparsa ameliyat ile çıkarılmaları gerekebilir. Onun dışında ciddi yakınmaya yol açmayan hemanjiomlarda ameliyat gerekmez.

Bu hastalara kanser olmadıkları özenle anlatılması gerekir.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. mrhaba 10 aylık bir oğlum var alt dudağında mercimek kadar hemanjıomu var karaciğer ultrasonu kan tah.yapıldı alaha şükü bi sıkıntı yok denildi 2 yaşına kadar geçer denildi bunun için dideral kullanıyoruzzz bunu için önerebileceğiz kür varmıdırrr .teşekürlerr

    YanıtlaSil

Mucize iksirler bloğumuzda Uzmanların tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Uzmanların sitemizle hiçbir bağlantıları yoktur.