Ticker

6/recent/ticker-posts

topuk dikeni egzersizleri

topuk dikeni egzersizleri

Topuk ağrılarının tedavisi için bir kaç modalitenin bir arada uygulanması gerekir. Tedavi genel olarak uzun sürer bu nedenle sabırlı olmak gerekir.

Özellikle yumuşak tabanlı, topuk kısmı darbeleri emen ayakabılar giymek ağrıları azaltacaktır.

Yürüyüş ve koşu ayakkabıları bunun için ideal ayakkabılardır Diğer ayakkabıların topuk kısmına ise silikon ya da başka malzemelerden yapılan destekler konması yararlıdır.

Kullanılan bu desteklerin orta kısımlarının delik olması gerekmez Ağrı plantar fasyanın ön kısmına doğru yayılıyorsa ayak kavisini destekleyecek destekler kullanılabilir.

Hasta günün büyük kısmını evde geçiriyorsa topuk desteklerinin terliğe yapışabilen çeşitleri kullanılmalı veya terliğin astarı kaldırılarak destek altına yerleştirilmelidir.

Ayak tabanını esnetecek egzersizler sabah ilk kalkışta yapılmalı ve gün içinde birkaç kez tekrarlanmalıdır.

Ayak tabanını gece boyunca gergin tutabilmek için gece cihazları kullanılabilir. Ağrı kesiciler de tedaviye eklenebilir.

Ayrıca ağrılı bölgeye her gün birkaç dakika yapılacak friksiyon masajı da etkili olabilir.

Tüm bu önlemlerle ağrı düzelmezse topuğa kortizon enjekte edilebilir. Kortizon ağrıyı gidermekte oldukça etkili olmakla birlikte topuk yağ yastığında bozulmaya yol açması riski vardır.

Yine dirençli topuk ağrılarında böbrek taşı kırmakta kullanılan ESWL cihazı ve manyetik inervasyon cihazları da etkili olmaktadır.

Tüm bu yöntemlerle düzelmeyen ağrılarda cerrahi uygulanabilir. Cerrahide plantar fasyanın kesilmesi alttaki kemik çıkıntının çıkarılması veya sinirlerin gevşetilmesi için değişik yöntemler vardır.

Plantar Fasiit Egzersizleri için tıklayın

Yorum Gönder

0 Yorumlar