Ticker

6/recent/ticker-posts

Çölyak hastalığı ve tedavisi

Çölyak hastalığı ve tedavisi

Çölyak, ince bağırsağın buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve günümüzde bir çok gıdada (bisküvi, reçel gibi) kıvam vermek için kullanılan, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren bir hassasiyet göstermesinden kaynaklanan genetik kökenli bir alerjidir.

Yediğiniz her besin yemek borusundan geçerek mideye, mideden ince bağırsağa, oradan da kalın bağırsağa gider. Midede hazmedildikten sonra sağlığınız için gerekli olan bütün besin maddeleri ince bağırsakta bulunan
villus çıkıntıları sayesinde emilip kana karışır. Villuslar olmadan beden hiç bir besin maddesini ememez.

Çölyak hastalarında gluten maddesi villusları yok ettiğinden vücut gerekli olan besin maddelerini alamadığı için bağışıklık sistemi bozulur ve çölyak hastalığı ortaya çıkar.

Tedavi: Çölyak teşhisi konduktan sonraki aşamada uyulması gereken tek tedavi yöntemi ömür boyu glutensiz diyet uygulamaktır.

Diyet uygulanmaya başlandıktan kısa bir süre sonra villuslar hiç zarar görmemiş gibi çalışmaya devam eder ve şikâyetler ortadan kalkar. Bu sebeple glutenli gıdaları kesinlikle tüketmemek gerekir.


Glutensiz diyet nedir? nasıl yapılır? tıklayın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar