Ticker

6/recent/ticker-posts

Ortostatik hipotansiyon ne demek

Ortostatik hipotansiyon ne demek

Kan basıncının düşmesi, özellikle tansiyonu normal ya da yüksek olan kişilerde aniden ortaya çıktığı zaman rahatsızlık yaratabilir.

Tıp terminolojisinde “ortostatik hipotansiyon” olarak tanımlanan durum dik pozisyona gelme ile kan basıncının hızla ve aşırı derecede düşmesi durumudur.

Ortostatik hipotansiyon belirli, tanımlanmış bir hastalık değil bir belirtidir. Farklı hastalıklarla görülebilen bir durumdur.

Sorun aniden ayağa kalmanın oluşturduğu yer çekimi etkisiyle damar sisteminde dolaşan kanın bacaklar ve gövdedeki depo toplar damarlarda birikip göllenmesine bağlıdır.

Toplardamar sisteminde birikip göllenen kanın kalbe geri dönememesi demek kalbin pompalayabilecek kadar kanı bulamaması, beyine oksijenlenmiş temiz kanı yeteri kadar yollayamaması demektir.

Beyin kanlanmasının birdenbire ve ciddi düzeyde bozulması baş dönmesi yanında daha pek çok belirtiyi de yanında getirir. Ortostatik Hipotansiyona bağlı bir baş dönmeniz varsa, sersemlik, bilinç kararması, görmede bulanıklık, çarpıntı sorunlarını da yaşamanız kaçınılmazdır.

Eğer kan basıncındaki düşme daha ağır ve uzun süreli ise geçici veya kalıcı bilinç kaybı ve hatta komaya giden tehlikeli bir durumda yaşanabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar