Ticker

6/recent/ticker-posts

Fatih Sultan Mehmet Han Macunu


Fatih Sultan Mehmet Han Macunu



İbrahim Saraçoğlu osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet Han için hazırlanan padişah macununun tarifini verdi.

Bu kür için, iranlı ve arap bitkisel tedavi uzmanları ile Osmanlının otacı kültürüne sahip olan en yetkili kişiler Fatih Sultan Mehmet için bir kuvvet macunu hazırlamışlardı.

Topkapı Müzesindeki arşivlerden araştırılıp elde edilen bilgiye göre İstanbul’u ele geçirmiş ve böylece koca bir çağın sona ermesine yol açmış olan ünlü Osmanlı Hakanı Fatih Sultan Mehmet’e Acem ve Arap hekimlerince hazırlanan bir kuvvet macunu onu her yönden gençleştirmekteydi.



Topkapı Sarayı arşivindeki bir yazıda bu macun için şunlar yazılıdır:



“İşbu macun, padişah hazinesinden çıkmıştır ki Arap ve Acem hekimleri ittifakla Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerine terkip edip yapmışlardır. Cümleten nef”i budur ki bir kimse erlikten kalmış olsa, bir hatun doğurmasa veya bedeninde ne tür illetler varsa, kırk sabah kırk akşam bu macunu yediği vakit 15-20 yaşında yiğit gibi kadın ise çiçeği burnunda kız gibi olur.”



Fatih Sultan Mehmet Han Macunu tarifi

Malzemeleri



32 gram tarçın

32 gram karanfil

32 gram anasonu mısrı

16 gram kereviz tohumu

16 gram ud-ul kahr

32 gram fulful

32 gram kebabe

32 gram ısırgan otu

32 gram havuç tohumu

32 gram şalgam tohumu

32 gram turp tohumu

32 gram mastika sakızı

32 gram sinameki

32 gram ak günlük

32 gram üzerlik tohumu

32 gram acıbadem yağı

64 gram çörek otu

16 gram misk

192 gram şeker

2 ¼ kilo bal



Yapılışı

: Demir bir havanın içinde şekerle bütün baharat iyice dövülerek toz haline getirilir. Sonra bu toz 2 ¼ kilo saf balla iyice karıştırılır.

Tam 3 saat durup dinlenmeksizin işlenecek olan macun koyu bir kıvama getirilir. Bu macun sabahları ve akşamları aç karnına 19.2 gramlık parçalar halinde yenir.


Yorum Gönder

1 Yorumlar

Mucize iksirler bloğumuzda Uzmanların tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Uzmanların sitemizle hiçbir bağlantıları yoktur.