Ticker

6/recent/ticker-posts

Cilt Kuruluğu ve sebepleri

Cilt Kuruluğunun nedenleri

Cilt kuruluğunun nedenlerinden biri, ihtiyoz denilen genetik bir hastalık olabilir. Bu tür kişilerin doğduktan bir kaç ay sonra özellikle bacaklarında pullanmalar meydana gelir. Aileler çocuklarında aşırı cilt kuruluğu olduğundan şikayetçi olurlar.

Ergenliğe kadar ciltte aşırı kuruluk, pullanmalar görülebilir. Bu hastalığın nemlendiriciler haricinde fazla bir tedavisi bulunmaz. Bir dermatolog kontrolünde uygun bir nemlendirici kullanarak kontrol altına alınabilmektedir.

İkinci bir sebep ise; yaşlanmayla birlikte görülen cilt kuruluğudur. Yaşlanma ile birlikte ciltdeki su oranı azalmaya başlar, cildin su tutma kapasitesi azalır ve ayrıca cildin yağ salgılaması azalır.

Üçüncü bir sebep ise, kişi eğer alerjik bir bünyeye sahip ise, cilt kuruluğu görülmesi ihtimali artar. Alerjiye yatkın kişilere atopik yapılı kişiler denir. Bu kişiler egzama, saman nezlesi, astım gibi hastalıklara karşı daha hassas bir bünyeye sahiptirler.

Bu tür kişilerin de ciltlerinde kuruluk olur. Çünkü ciltleri gerektiği kadar yağ üretemezler. Bu kişilerde de cilt kuruluğu problemi çok görülmektedir.

Diğer bir sebep ilaç kullanımlarıdır. Bazı ilaçlar, özellikle kolesterol düşürücü haplar, tansiyon ilaçları cilt kuruluğu yapabilir. Başka bir neden; ileri yaşlarda aniden çok aşırı cilt kuruluğu oluyorsa iç hastalıkların buna neden olmasıdır. Bazı kanser türleri cilt kuruluğu yapabilir.

Özellikle kozmetik ürünlerin ciltte fazla kullanılması cilt kuruluğunu çok artırabilir. Her banyoda lif ya da kese kullanılması, fazla derecede sabun kullanımı da cilt kuruluğunu ortaya çıkaran en önemli etkenlerdir.

Banyodan sonra da nemlendirici kullanılmaması da cilt kuruluğunu iyice aşikar hale getirebilir

Yorum Gönder

0 Yorumlar