Ticker

6/recent/ticker-posts

Noktalarla masaj ile mucizevi tedaviler

Nokta Masajı Hakkında Temel Bilgiler

Uygulama Usulleri

Geleneksel Asya tıbbına göre, organizmada “Chi Enerjisi” (yaşam enerjisi) dolaşmaktadır. Sistemler ve organlarda bu enerji dengelidir. Asya tıbbı, organizmanın sadece bir bölümüne değil; tamamına bakar.

Bir hastalık oluştuğu zaman sadece belirtilere değil; bulunulan ortamın bedene nasıl bir etkisi olduğuna da bakılır ve ona göre teşhis konulur. Terapide amaç iç ortamla, dış ortamın uyumunun sağlanmasıdır.

Asya tıbbında yaşam noktalarına etki eden 12 tane çift, 2 tane de tek enerji kanalı vardır. Her organ ve sistemin bu düzene göre kendi yaşam enerjisi vardır. Bütün organların enerjisi birleşerek organizmanın bütün olarak yaşam enerjisini oluşturur.

Bu enerji de zaman içinde sırayla bütün organları dolaşır. Yaşam enerjisinin bu ritmi-döngüsü uyumluysa organizma sağlıklıdır. Şayet bu döngüde ritim bozulması meydana gelirse hastalıklar oluşur.

Her organın aktif (yüksek enerji) ve pasif (düşük enerji) dönemi vardır. Bir organın aktif olduğu durumda, başka bir organ pasif duruma geçer. “Ying-Yang” öğretisi bu enerji sistemini temsil eder. Zıt güçler sembolik olarak gösterilmektedir.

Ying: Negatif (-), ana başlangıç, pasif, nemli, soğuk, karanlık, saklanmış, değişken, su tarafından temsil edilir. Ay ve gece gücüne sahiptir.

Yang: Pozitif (+), baba başlangıç, aydınlık, aktif, kuru, parlak, sıcak, yaratıcı olarak temsil edilir. Güneş ve ateş gücü vardır.

İnsan organizmasında Ying ve Yang birbirleriyle zıt olduğu için mücadele halindedir. Organizmanın sağlığını bu Ying ve Yang arasındaki enerji dengesi sağlar.

Ay + gece = Ying

Güneş + gündüz = Yang

İnsan organizması için Ying ve Yang ayrı karakteri temsil eder. Organizmada bazı hallerde Ying bazı hallerde Yang durumu olur. Mesela sıcak iklimde insan Yang durumundadır. Sebze ile beslenmelidir. Soğuk iklimde ise durum tam tersidir. Sıcak ve etli yemekler yenilebilir çünkü Ying durumu söz konusudur.

Her organın bir tadı vardır. Karaciğer ekşi, kalp acı, akciğer acı ama karabiber gibi, dalak tatlı, böbrek ise tuzlu tattadır.

Yang kanallar enerji üreten organlardan oluşur. Mide, ince ve kalın bağırsak, safrakesesi, idrar kesesi ve üçlü ısıtıcı gibi Yang organlar enerji üretir ve diğer organlara verirler. Ying organlar ise depo gibidir. Akciğer, dalak, pankreas, karaciğer, böbrek, kalp gibi Ying organların da enerjiyi toplama ve vücudu koruma görevleri vardır.

Bütün Ying-Yang kanallar birbirleriyle bağlantılıdır. Ön orta kanal bütün Ying organlara ve enerji hatlarına, arka orta kanal Yang organlara ve enerji hatlarına yöneticilik yapar.

Vücutta enerji kanalları dolaşım sistemine simetriktir. Uzak Doğu tıbbı 5000 yıl önce yaşam ritmi (biyoritim) kelimesini kullanmıştır. Organların birbiriyle biyoritm içinde çalıştığını, mevsimlere ve kozmosa bağlantılı olarak hareket ettiğini, organların pasif ve aktif vakitleri olduğunu belirlemiştir.

Örneğin; Akciğer 3-5 aktif 15-17 pasif vaktidir. Mesane 15-17 aktif 3-5 pasif vaktidir. Hastalıkların teşhis ve tedavisinde bu durum göz önüne alınır. Örneğin; hastaya ilaç verirken maksimum etki göstermesi için ayın durumu ya da hedef organın aktif zamanı dikkate alınmalıdır.

Dolunay zamanı hastaya verilen ilaç etkisini göstermez. Aynı şekilde hedef organın pasif zamanında da durum aynı olur. Güneş, toprak ve ay birbirleriyle bağlantılıdır ve belli bir ritimleri vardır.

Gün ve gece değişimi, ay değişimi, mevsim değişimi de organizmayı etkiler. Masaj terapisine başlanmadan önce biyoritmik durum ve genel gezegen ritmine bakılmalıdır. Aynı durum tıbbi tedavi (ameliyat vb.) için de geçerlidir.

İnsanların yaşadığı duygular organlarını da etki eder. Öfke, karaciğere, sevinç, kalbe, çok düşünmek ve araştırmak dalak ve pankreasa etki eder. Çile ve özlem duygusu akciğeri, korku böbrekleri etkiler.

İnsan tabiatın bir parçasıdır. Kainatın bir numunesidir.

Nokta Masajında Temel Yöntemler

a. Çizgisel Ovuşturma (Tuy)

b. Çimdikleme (Na)

c. Kısa Fasılalarla Bastırma (An)

d. Dairesel Ovuşturma (Ju)

e. Noktayı Ovuşturma (Mu)

f. Noktaya Bastırma (Tzen)

g. Noktada Sürtme (Ka)

h. Çizgisel Masaj (Tuy)

ı. Yuvarlama (Guen)

i. Vibrasyon (Tzen)

j. Uzun Süreli Bastırma (Tsia)

k. Hafif Vurmalar (Tszu)

l. Piston Sürtme (Shuy)

m. Hafif Dokunmalar (Tuy)

n. Hafif Dokunmalar ve Hafif Vurmalar (FuFa)

Yorum Gönder

0 Yorumlar