Kaplıca faydaları ve merak edilenler

Kaplıca faydaları ve merak edilenler

Kaplıcalar ağrı gidermede ilaçtan bile daha etkili, Kaplıcalar, hayatımızı alt üst eden ağrılardan kurtulmamızı sağlıyorlar.

Kaplıca tedavilerinin ağrı kesici ilaçlardan bile daha etkili olduğunu vurgulayan uzmanlar, hiç bir sağlık sorunu olmayanların dahi kaplıcalara giderek, bağışıklık sistemlerini güçlendirebileğini söylüyorlar


Türkiye için kaplıca cenneti denmesi abartılı değil. Bir çok kişi bilinçli ya da bilinçsiz olarak kaplıcalardan faydalanmaya çalışıyor.

Ancak, İstanbul Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, kaplıcalardan sağlıklı yararlanmanın reçetesini verdi, kaplıca tedavilerini anlattı...


* Her sıcak su kaplıca mıdır?
Kaplıca denince sıcak suların sağlık amacı ile kullanıldığı yer veya tesis aklımıza gelir. Günümüzde jeolojik araştırmalarda bulunup, sondajla da yeraltındaki sıcak suları çıkartılabiliyorlar.

Bu suların en önemli özelliklerinden biri; sıcaklığı diğeri ise, içinde minerallerin bulunmasıdır. O yüzden bu sulara tıpta 'termomineral sular' denir.

Halk arasında ise 'kaplıca' adı verilir. Kaplıca olabilmesi için o suyun yeraltından çıkan doğal termal su olması, ısısının 20 derecenin üstünde bulunması, litresinde ise en az 1 gram mineral bulunması gerekmektedir.


Türkiye'de yılda 6.5 milyon kişi şifa bulmak içinkaplıcaları tercih ediyor. Kaplıcaya gidenlerin yüzde 60'ı kendi kararları ile kaplıcaya gidiyorlar. Oysa, kaplıcalar doktor tavsiyesi ile çok etkili bir tedavi yöntemine dönüşebilir.

* Kaplıcadan herkes yararlanabilir mi, yaş sınırı var mı?
Kaplıca kürü almak için belirli bir yaş sınırı yoktur. İleri yaştakiler ve çocuklar da kaplıcalardan rahatlıkla kür uygulaması alabilirler.

* Kaplıca kürünün süresi ne kadar olmalı?
Kaplıca kür uygulaması; uyarı ve uyum tedavisidir. Bu sebebten belirli bir zaman aralığında gerçekleştirilmelidir. Yapılan çalışmalarda bu sürenin en az 10 gün, optimum 15 gün olduğu gösterilmiştir. Ama bazı durumlarda üç veya dört hafta gerekebilir.

Son yapılan araştırmalar, altı hafta süre ile haftada bir gün iki banyo uygulaması ile olumlu sonuç alındığını kanıtlıyor. Dolayısı ile, değişik süre ve formlarda, fakat düzenli olarak yapılan kaplıca kürlerinden olumlu yanıt alınabilir.

* Kaplıca hangi hastalığa iyi gelir?
Kaplıca kürlerinin ağrı kesici etkileri kanıtlanmıştır. Özellikle bu ağrı giderici etkinin bir yıla kadar devam etmesi de dikkat çekicidir. Bu sayede, hasta kullandığı ağrı kesici ilaçları azaltabilir.

Özellikle romatizmal hastalıklar üstünde etkili oluyor, genel kas ve yorgunluk ağrıları için de kaplıcalardan faydalanılıyor. Kaplıca kürünün bir diğer önemli etkisi; hastanın yaşam kalitesini yükseltmesi. Yani; kaplıca kürü sonrasında kişinin daha kaliteli yaşaması mümkün oluyor.

Bu kür altı aydan dokuz aya kadar etkisini gösteriyor. Psikolojik rahatlamaya da sebep oluyor. Özellikle yoğun çalışma düzeninin içinde bulunan insanlara bu kürleri öneriyoruz.

* Kaplıca kürünün avantajı nedir?
Kaplıca aslında son dönemde moda olan tabiri ile bir detoks'tur. Arınma ve temizlenme ile birlikte bünyenin güçlenmesini sağlar. Kişi hastalıkların kötüleştirici etkilerini üstünden atabilir. Kaplıcanın bulunduğu iklimin etkilerinden faydalanır.

Diyet, egzersiz, uyku, dinlenme programları ile birlikte kaplıca kürü uygulanırsa, vücut için bir dinçleşme sağlanır. Kaplıca, kişinin iş ve aile yaşantısını aktif sürdürebilmesi için rehabilitasyon sağlar.

* Kaplıcalar gerçekten ilaç etkisi yapar mı, reçeteye yazılabiliyor mu?
Banyo tarzındaki uygulamalar vücutta birtakım fizyolojik değişikliklere sebep olur. Bu değişiklikler; banyo suyunun sıcaklığına, girdiğimiz suyun yüksekliğine ve suyun kaldırma kuvvetine bağlı olarak gerçekleşir.

* Kimler kaplıcaya gitmemeli?
Ülkemizde kaplıca tedavisine gidenlerin büyük çoğunluğunu romatizmal şikayetleri olan hastalar oluşturuyor. Ağrılarından bir an önce kurtulmak isteyen veya diğer tedavilerden yeterli sonuç alamayan bu hastalar, daha çok son çare olarak tıbbi yönlendirme olmadan kaplıcalara gidiyorlar.

Sonuçta herhangi bir doktor kontrolü ve tavsiyesi olmadan kaplıcaya gelen hastalar, genellikle de kaplıcalarda uzman doktor bulunmadığı için o kaplıcada yüzyıllardır uygulanan yöntem ile tedavi olmaya çalışıyorlar. Oysa, her kaplıca suyunun ayrı bir tedavi özelliği bulunur. Bunlardan faydalanma teknikleri de farklıdır.

* Kaplıcadan hastalık bulaşır mı?
Mantar sudan bulaşmaz, kullanılan terlik, ıslak zemin veya havlu gibi eşyalardan bulaşır. Bunlara dikkat ederek mantardan korunmak mümkündür. HIV ve sedef hastalıkları da kaplıcalardan bulaşmaz. En sık görülen risk; ciltte sivilce yapan konjektivit olabilir.

* Kaplıca, sizce gençleşmek için de etkin bir tedavi yönetimi mi?
Aslında ileri yaşlarda da sağlıklı kalmak ve sağlıklı yaşlanmak için gerekli. Kaplıcanın genel iyilik halini güçlendirici etkisi bulunur. Vücudun çalışma düzenini dengelediği için vücut fonksiyonları arasında bir ahenk yarattığı için kaplıcalar tercih edilmeli.

* Ne zaman kaplıcaya gidilmeli?
İster müzmin bir rahatsızlığı olsun, isterse sağlıklı, herkesin yılda bir kez kaplıca kürü almasını öneriyoruz. Hastalık durumlarında tedaviyi güçlendirmek, sağlıklı durumlarda ise bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriyoruz.

En kötü durumda, iki yılda bir mutlaka gidilmeli. Altı hafta süreyle, haftada bir veya iki kez gidilmesini veyahut altı hafta sonu gibi bir programı önerilir. Bir dönem hep yaz aylarında gidilmiş ama kaplıcanın aslında mevsimi yok, her mevsim gidilebilir. Kaplıcalar aynı zamanda bu yaşam tarzının denendiği ve öğrenildiği yerler olabilir.

* Çamur banyolarının gerçekten bir etkisi var mı?
Kaplıcalarda termal mineralli sulardan sonra en sık kullanılan diğer bir tedavi unsuru; şifalı çamurlardır. Çamurların sudan biraz farklı termo fiziksel özellikleri bulunur. Vücutta ve dokularda daha derin, daha rahat ve güçlü bir ısınma yaratırlar.

Dolayısı ile, daha yüksek sıcaklıklarda uygulanabilirler. Belirli bir bölgeye, ekleme, dize ya da omuza uygulanabilirler. Bir çok kaplıcada şifalı su ve banyo terapisi uygulanabilir.
Devamını oku »
***********************************************
Bu yazıyı beğendiniz mi? Paylaştıkça çoğalan tek şey bilgidir. Lütfen bu yazıyı sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla paylaşın
***********************************************

Hangi kaplıca hangi hastalığa iyi gelir

Hangi kaplıca hangi hastalığa iyi gelir
Kaynak zenginliği bakımından dünyada ilk 7 ülke arasında yer alan Türkiye’de 1300 dolayında termal kaynak bulunmaktadır.

Turizm ve Kültür Bakanlıkları ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TURSAB) derlediği bilgilere göre, önemli bir jeotermal kuşak üzerinde bulunan Türkiye’de, sıcaklıkları 20-110 santigrad derece, debileri de 2-500 lt/sn arasında değişebilen 1300 civarında termal kaynak bulunuyor.

Kaynak zenginliği bakımından dünyada ilk 7 ülke içinde yer alan Türkiye’nin termal suları, hem debi ve sıcaklıkları hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleriyle Avrupa’daki termal sulardan daha üstün özellikler taşıyorlar.

Türkiye’deki “doğal çıkışlı ve bol” olarak nitelendirilen termal sular, eriyik maden değeri bakımından yüksek, kükürt, radon ve tuz açısından da zengin olarak biliniyor. Anadolu’da tarihe dayanan özellikleryle halk arasında sayfiye kültürü durumuna gelen jeotermal merkezlerin bazılarında uygun iklim koşullarının etkisi ile kür mevsimi 210 güne kadar çıkıyor.

DOĞAL ŞİFA MERKEZLERİNDEN BAZILARI

Türkiye’de termal turizme hizmet veren kaplıcalardan bazılarının özellikleri şöyle:

AFYON-SANDIKLI-HÜDAİ TERMAL TURİZM MERKEZİ:
 
Ege Bölgesinde yer alan merkez, Sandıklı İlçesi’ne 7 km. ve Afyon’a 66 km. uzaklıkta.

Suyun sıcaklığı : 70 derece. Romatizmal hastalıklar, ağrılı sendromlar, kalp ve kan dolaşımı hastalıkları, eklem-kireçlenme rahatsızlığı, sinir ve kas yorgunluğu, sinirsel hastalıklar, kadın hastalıkları tedavileri için tercih ediliyor.

AFYON-GAZLIGÖL TERMAL TURİZM MERKEZİ:
 
Afyon-Eskişehir karayolu ve demiryolu güzergahları üzerinde olup Afyon’a 22 km. uzaklıkta.

Suyun sıcaklığı: 40-71 derece. Romatizma, kalp ve dolaşım sistemi, böbrek ve idrar yolları, karaciğer-safrakesesi, sindirim sistemi, metabolizma bozuklukları, kemik ve kireçlenme ve cilt hastalıklarına karşı iyi geliyor.

AFYON-ÖMER VE GECEK TERMAL TURİZM MERKEZİ:
 
Afyon-Kütahya karayolu üzerinde bulunan merkezin Afyon’a 15 km. uzaklıkta

Suyun sıcaklığı: 51-98 derece. Romatizma, deri, kalp ve kan dolaşımı, sindirim, eklem ve kireçlenme, karaciğer, safrakesesi, beslenme bozukluğu, sinirsel ve kadın hastalıklarını tedavi amacıyla gidiliyor.

ANKARA-KIZILCAHAMAM TERMAL TURİZM MERKEZİ
:
 
Ankara’nın Kızılcahamam İlçesi’ndedir.

Suyun sıcaklığı : büyük kaplıca kaynağında 47 derecedir.
İçme kürleri: Karaciğer, safra kesesi, mide, bağırsak ve metabolizma hastalıkları.
Banyo kürleri: Kalp, dolaşım bozuklukları, romatizma.

BALIKESİR-GÖNEN TERMAL TURİZM MERKEZİ
:
 
Balıkesir’in Gönen İlçesi’nin hemen yanında, Gönen çayı kenarındadır.

Suyun ısısı : 52 derecedir.

İçme kürleri: Karaciğer, safra yolları, böbrek fonksiyonları.

Banyo kürleri: romatizma, kırık sekelleri, ağrılı ve iltihaplı kadın hastalıkları, kalın bağırsakların ağrılı, spastik iltihapları, damar sertliği, nörolojik ve vasküler komplikasyon sekelleleri ve nekahet dönemleri.

BURSA-ÇEKİRGE TERMAL TURİZM MERKEZİ:
 
Bursa’nın Çekirge mevkiindedir.

Suyun ısısı : 47-78 derece.

Banyo kürleri: Romatizmal sendromlar, hareket sisteminin diğer ağrılı hastalıkları, kronik iltihaplı ve ağrılı kadın hastalıkları, damar tıkanıkları. İçme-banyo kompoze kürleri: Karaciğer, safra yolları, hafif diabet, kriz devrelerinin dışında gut hastalığı, kanda fazla miktarda yağ birikintileri görülen şişmanlıklar.

BURSA-İNEGÖL OYLAT TERMAL TURİZM MERKEZİ:
 
Bursa’nın İnegöl İlçesi’nin 27 km. güneyindedir.

Suyun ısısı : 40 derecedir. Şişmanlıkta etkili olduğu belirtiliyor.

ÇANAKKALE-EZİNE-KESTANBOL TERMAL TURİZM MERKEZİ:
 
Çanakkale’nin Ezine İlçesi’ne 15 km. Marmara Denizi’ne ise 2 km. uzaklıktadır.

Suyun ısısı : ana kaynakta 67 derece, çamur suyunda 68 derecedir. Banyo, çamur banyosu, inhalasyon, serpinti kürleri ile iltihaplı kadın hastalıkları, romatizma, siyatik, kireçlenme, bazı kemik tüberkülozlarında etkili olduğu belirtiliyor.

DENİZLİ-PAMUKKALE TERMAL TURİZM MERKEZİ:
 
Ege Bölgesinde, Denizli ilinin 20 km. kuzeyinde, tarihi Hierapolis harabelerinin yanındadır.

Suyun Isısı: 33-35,5 derece. İçme kürleri: Sindirim sistemi, özellikle mide, bağırsak, karaciğer, safra yolları fonksiyon bozuklukları, safra kesesi ve safra yollarının kronik iltihapları, taşları, şişmanlık, diyabet, gut.

Banyo kürleri: Dolaşım sistemine ait hastalıklar, kalp, beyin ve atar damarlardaki iskemik sendromlar, damar sertliği, tansiyon değişimi, bronşiyal astım vakaları.

ESKİŞEHİR-SARICAKAYA-SAKAR TERMAL TURİZM MERKEZİ:
 
Eskişehir’in Sarıcakaya İlçesi’nde olup Eskişehir’e 33 km. uzaklıktadır.

Suyun Isısı: 35 derece. Diyabet, şişmanlık, gut gibi hastalıklarda kanda birikmiş unsurları, bu arada şeker ve yağları temizlediği, asit ürik fazlalığının idrarla atılmasını sağladığı, böbrek taşlarının büyümesine engel olduğu ileri sürülüyor.

YALOVA TERMAL TURİZM MERKEZİ:
 
Yalova İlinin 11 km. batısında, ormanlık bir boğaz içindedir. Suyun Isısı: 55-60 derece.

Banyo kürleri: Romatizmal hastalıklar başta olmak üzere, hareket sisteminin ağrılı hastalıkları, ameliyat geçirmiş ağrılı batın hastalıkları, kronik iltihaplı ve ağrılı kadın hastalıkları, bacaklardaki bazı damar tıkanıkları.

İçme ve banyo kürleri: Diyabet, gut, şişmanlık gibi metabolizma hastalıkları, kanda biriken kolesterin, lipid gibi yağ cisimlerinin temizlenmesi ve asit ürik birikiminin idrar yoluyla atılması.

İZMİR BALÇOVA TERMAL TURİZM MERKEZİ (AGAMEMNON TERMAL TESİSLERİ):
 
İzmir Adnan Menderes Havalimanına 25 km., kent merkezine ise 8 km. uzaklıktadır. Kaplıcaların bulunduğu sırtlara kurulan bir teleferik ile çıkılan Balçova tepelerinin hem çam ormanları ile kaplı olması hem de rekreatif tesislerinin bulunması çekicilik unsuru yaratmaktadır.

Kaynak ve kuyu sularının sıcaklığı 45-140 derece arasında değişmektedir. Romatizmal hastalıklar, sindirim sistemi, göz hastalıkları, metabolizma bozuklukları, karaciğer-safra kesesi hastalıkları, dolaşım ve kalp hastalıkları, sinir sistemi hastalıklarına iyi geldiği ileri sürülüyor.

İZMİR-ÇEŞME-ŞİFNE ILICA VE İÇMELERİ:
 
İzmir’in Çeşme İlçesi’nin yaklaşık 5-7 km doğusundadır.

Suyun ısısı : 42 derecedir. Banyo ve çamur kürlerinin romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, metabolizma bozuklukları üzerinde etkili olduğu, içme kürlerinin müshil etkisi yaptığı, karaciğer, safra kesesi ve pankreasın salgı faaliyetini hızlandırdığı belirtiliyor.

KONYA-ILGIN TERMAL TURİZM MERKEZİ:
 
Konya’ya 88 km. uzaklıktaki Ilgın İlçesi’nde, Ilgın-Akşehir yolunun 2. kilometresinde bulunmaktadır.

Suyun Isısı: 42 derece. Romatizmal sendromlar, karaciğer, safra yolları, metabolizma hastalıklarının tedavisinde yararlanılıyor .

KÜTAHYA/HARLEK (ILICAKÖY) TERMAL TURİZM MERKEZİ:
 
Kütahya-Eskişehir yolu üzerinde ve Kütahya’ya 27 km. uzaklıktadır.

Suyun Isısı: 25,2 - 43 derece. Romatizmal hastalıklar, karaciğer, safra yolları ve cilt üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.

MUĞLA/KÖYCEĞİZ-SULTANİYE TERMAL TURİZM MERKEZİ
:
 
Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’nin batısındaki Köyceğiz Gölü’nün batı sahilinde ve 
Ölemez Dağı’nın eteklerindedir.

Suyun Isısı: 41,9 derece. Romatizmal hastalıklar, cilt, kan dolaşımı, kalp hastalıkları, solunum yolu, sinir sistemi böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, metabolizma bozuklukları ve nekahet dönemlerinde etkili olduğu belirtiliyor.

SİVAS/KANGAL BALIKLI (YILANLI) ÇERMİK :
 
Sivas’a bağlı Kangal İlçesi’nin 17 km. kuzeydoğusundadır. Suyun Isısı: 36 derece.

Yararlanma Şekilleri: Sabahları aç karnına 3-5 bardak şifalı su içilecek, günde en az 6-8 saat havuza girilecek, tedavi sırasında alkol alınmayacak, tedavi sırasında yaralı bölgelere ilaç sürülmeyecek, havuzlara aralıklı olarak girilecek. Tedavi müddeti asgari 21 gündür. Vücuttaki yara, sivilce, egzama, sedef gibi cilt hastalıklarına karşı şifa için gidiliyor.


Devamını oku »
***********************************************
Bu yazıyı beğendiniz mi? Paylaştıkça çoğalan tek şey bilgidir. Lütfen bu yazıyı sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla paylaşın
***********************************************

ardıç yağı faydaları

ardıç yağı faydaları

Ardıç yağı bir çok soruna çare olacak türden doğanın bir mucizesi . İdrar söktürücüdür, iştah açıcıdır.

Ardıç yağı mide ağrısına iyi gelmesi, boğaz iltihabının giderilmesi, saç dökülmesinde ve kandaki şeker miktarının düşürülmesi için yardımcı olması nedeni ile alternatif tıpta sıkça kullanılan bir materyaldir .

Deri hastalıklarının tedavisi için, selülitlerin giderilmesi için, ayrıca romatizma ve krampların tedavisi için de kullanılır.

Bir çok faydası olan yağın fazla miktarda kullanılması ise fayda yerine zarar verir. Gerektiğinden fazla kullanılması özellikle de böbreklerde tahrişe sebep olabilir.

Kullanım şekli

Dahilen; 2-3 damla bir fincan suyun içine damlatılmak suretiyle kullanılır. Haricen; uygulanacak bölge kolonya ile temizlenir, ve bol miktarda yedirilmek suretiyle tatbik edilir. Ayakta oluşan mantar hastalıklarında da sürülerek kaşıntı önlenir.

Haricen; masaj yapılarak cilt altında toplanan yağ ve toksik maddelerin terleme yoluyla dışarı atılmasını sağlayarak tedavisine yardımcı olur.

Devamını oku »
***********************************************
Bu yazıyı beğendiniz mi? Paylaştıkça çoğalan tek şey bilgidir. Lütfen bu yazıyı sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla paylaşın
***********************************************

Hangi Hareket Kaç Kalori Yakar?

Hangi Hareket Kaç Kalori Yakar?

Alışveriş yaparken, araba kullanırken, ayakta dururken ciddi ölçülerde kalori yakıldığını biliyormusunuz?

Aşağıdaki Kalori cetvelini kullanarak yaptığınız hareketler ile ne kadar kalori yaktığınızı, yediklerinizi eritebilmek için hangi hareketleri yapmak gerektiğini belirleyebilirsiniz.




Harcanan Kalori

Alış-Veriş Yapmak

232,5

Araba Kullanmak

217,5

Ayakta Durmak

101,5

Bahçe İşleri (Çim Biçmek)

420

Bahçe İşleri (Çitle Çevirmek)

289

Bahçe İşleri (Kazmak)

472,5

Bahçe İşleri (Tırmıklamak)

202,5

Basketbol

517,5

Bilardo Oynamak

157,5

Bisiklet Yarışı

634

Bisiklete Binmek

307,5

Boks (Antrenman)

517,5

Boks (Maç)

832,5

Cam Silmek

221,5

Egersiz Bisikleti (20 km/s)

214

Golf Oynamak

319

Halı Süpürmek

169

İp Atlamak (125 atlama/dak)

664

İp Atlamak (70 atlama/dak)

607,5

İp Atlamak (80 atlama/dak)

615

İskambil Oynamak

94

Jimnastik

247,5

Kano (Gezinti)

165

Kano (Yarış)

386,5

Koşmak (10 km/s)

611,5

Ortalığı Toplamak

232,5

Oturarak Yazmak

109

Rahatça Uzanmak

82,5

Step (20 adım/dak)

267,5

Step (40 adım/dak)

535

Step (60 adım/dak)

798

Televizyon Seyretmek

82,5

Tepe Tırmanışı (10 kg Yükle)

525

Tepe Tırmanışı (20 kg Yükle)

551,5

Tepe Tırmanışı (5 kg Yükle)

484

Tepe Tırmanışı (Yüksüz)

454

Uyumak

64

Ütü Yapmak

124

Yemek Pişirmek

169

Yemek Yemek

86,5

Yerleri Silmek (Bez İle Ovmak)

409

Yerleri Silmek (Sopalı Bez İle)

232,5

Yürüyüş (Asfalt)

300

Yürüyüş (Çim)

304

Yürüyüş (Hafif Eğim)

307,5

Yüzme (Hızlı Kulaç)

585

Yüzme (Kurbağalama)

607,5

Yüzme (Sırt Üstü)

634

Yüzme (Yavaş Kulaç)

480


Devamını oku »
***********************************************
Bu yazıyı beğendiniz mi? Paylaştıkça çoğalan tek şey bilgidir. Lütfen bu yazıyı sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla paylaşın
***********************************************

Muzaffer kuşhan selülit diyeti

Muzaffer kuşhan selülit diyeti

Dr. Muzaffer Kuşhan selülitlerinden kurtulmak isteyen hanımlar için harika bir diyet reçetesi hazırladı.

Siz de selülitlerinize elveda demek istiyorsanız işte size o selülit için diyet…

KAHVALTI (Her gün aynı) 2 dilim kepek ekmeği, 2 dilim az yağlı tuzsuz peynir , Domates, salatalık , Taze sıkma sulandırılmış domates, portakal veya greyfurt suyu, ıhlamur, adaçayı ya da sarı çay. Az miktarda suni tatlandırıcı kullanabilirsiniz.

PAZARTESİ

Öğle: 200 gr. yoğurt, 250 gr. meyve

Akşam: 100 gr. tavuk ızgara (yağsız), bol yeşil salata (az zeytinyağlı, limonlu).

SALI

Öğle: 200 gr. yoğurt. 250 gr. meyve.

Akşam: 100 gr. yağsız tavuk ya da dana eti ile hazırlanmış taze fasulye (250 gr.). Az sıvı yağ ile pişirilecek. Salata sınırsız (limonlu ve az zeytinyağlı).

ÇARŞAMBA

Öğle: Yarım kilo meyve.

Akşam: 100 gr. yağsız tavuk eti ya da dana kıymalı semizotu (250 gr.). Az sıvı yağ ile pişirilecek. Çoban salata (limonlu, az zeytinyağlı).

PERŞEMBE

Öğle: Yarım kilo meyve.

Akşam: 100 gr. yağsız tavuk ya da dana etli türlü. Az savı yağ ile pişirilecek. Karışık salata (limonlu, az zeytinyağlı).

CUMA

Öğle: 4 ceviz içi, 100 gr. tuzsuz çökelekli (lor), sınırsız karışık salata (limonlu). Ceviz ya da çökelek yerine yağsız ton balığı da olabilir.

Akşam: Tavuk ya da balık ızgara, karışık salata (limon ve az zeytinyağı ile).
 
CUMARTESİ

Öğle: 4 ceviz içi ve az yağlı tuzsuz lor peynirli karışık salata (limon ve 1 kaşık zeytinyağı ile hazırlanacak).

Akşam: Tavuk ya da balık ızgara, karışık salata (limon ve 1 kaşık zeytinyağı ile hazırlanacak). İsteğe bağlı olarak 2 kadeh tatlı olmayan şarap.

PAZAR

Öğle: 50 gr. tuzsuz beyaz peynir, 150 gr. mantar ya da 2 yumurtadan hazırlanmış omlet, yanında bol miktarda karışık salata.

Akşam: Çiğ domatesli biberli, kepekli makarnadan salata, üzerine yoğurt. (Makarna haşlanmadan önce bir su bardağı olacak).

Dr. Muzaffer Kuşhan
Devamını oku »
***********************************************
Bu yazıyı beğendiniz mi? Paylaştıkça çoğalan tek şey bilgidir. Lütfen bu yazıyı sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla paylaşın
***********************************************

Basen eriten diyet

Basen eriten diyet

Geniş kalçalara mı sahipsiniz? Kalçalarınızın genişliği sizi rahatsız mı ediyor?

pek çok kadının ortak sorunu olan kalça problemini çözecek şok diyeti tavsiye ediyoruz.


Uygulayacağınız 6 haftalık diyet ile kalça ve basen bölgelerinizdeki fazlalıklardan kurtulabilirsiniz.

Amerikalı ünlülerin tercihettiği bu diyetle vitrinlerden izlemek yerine artık dar pantolonları üstünüzde rahatlıkla taşıyabilirsiniz.

Doğru ölçülere sahip olmak hem rakiplerinizin kıskançlığına hem de partnerinizi büyülenmesine neden olacaktır... Hareketsizlik ve yanlış beslenmenin sonucunda vücudunuzun alt kısmında toplanan inatçı yağlardan kurtulmak için bir o kadar özel bir diyete ihtiyacınız olacak.

Uygulayacağınız bu diyet her yerde kolaylıkla bulup tüketebileceğiniz gıdalardan oluşuyor. Önemli özelliklerinden biri de oldukça ekonomik oluşu. Diyetin ilk etki alanı kalça ve basen, ikinci alan ise bacaklar.

Özellikle binici pantolonu olarak tanınan kalça ve diz kapağı bölgesinde aşırı kilo sahibi olanlar tam 6 hafta içinde etkili bir çözüme kavuşabiliyorlar.

Diyet kayısı ve badem müslisi olarak tanımlanıyor.

Müslinin hazırlanışı :Bu müslinin tadı oldukça leziz. İçinde badem ve kurutulmuş meyvelerle tahıllar kadar vücudunuza yararlı olan bir çok gıda bulunuyor. Fakat bu gıdaların hepsi bir araya geldiğinde kalça bölgenizdeki yağları hızla eriterek, sizi forma sokuyor.

Bir fincan buğday ,bir fincan ince kıyılmış kuru kayısı , birfincan çekirdeksiz kuru üzüm, bir fincan ayçiçek tohumu,bir fincan badem, iki fincan yulaf tanesi, iki fincan kırılmış fındık .

Malzemelerin hepsini karıştırarak, blenderdan geçirin.

Elde ettiğiniz kıyılmış karışımı 12 porsiyon olacak şekilde eşit parçalara ayırın. Her porsiyonu bir bardak diyet soğuk süt ekleyerek tüketiniz. isterseniz üzerine yarım muz ekleyebilirsiniz.

Günlük diyet program

Kahvaltı: hazırladığınız müsliden bir porsiyon , bir fincan süt ayrıca dilimlenmiş yarım adet muz

Saat 11.00: Bir orta boy elma

Öğle: yine bir porsiyon hazırlamış olduğunuz müsli ve yarım muz

Öğleden sonra: Bir avuç kadar kuru üzüm

Ana öğün: Meyve ile birlikte temel gıdalar

Yatmadan önce: Bir adet portakal

Meyveler: bir elma,iki kayısı, iki kurutulmuş erik, bir mango

ANA ÖĞÜNLER

Pazartesi: Bir parça tavuk kanat ya da göğüs ızgara, yeşil salata ve bir meyve

Salı: İki yumurtadan yapılmış omlet yadında bir domates ve bir adert rendelenmiş havuç.

Çarşamba: Ortalama bir çay fincanı büyüklüğünde yer kaplayan spagetti + bir meyve.

Perşembe: İnce ince dilimlenmiş bir tavuk göğsü+ 1 adet haşlanmış havuç ile servis yapılacak. İsteğe göre yanına haşlanmış brokoli de eklenebilir+Bir meyve.

Cuma: Ton balıklı bol yeşil salata+ Bir katı pişmiş yumurta + Bir meyve.

Cumartesi: Bir parça hindi göğsü (tercihen ızgara)+ mısırlı karışık yeşil salata + Bir meyve.

Pazar: 3 dilim rosto edilmiş biftek + havuçlu ve brokoli salatası + iki orta boy haşlanmış patates + Bir meyve.

Devamını oku »
***********************************************
Bu yazıyı beğendiniz mi? Paylaştıkça çoğalan tek şey bilgidir. Lütfen bu yazıyı sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla paylaşın
***********************************************

Selahattin Dönmez Salata diyeti ile 1 ayda 6 kilo verin

Selahattin Dönmez Salata diyeti

Selahattin Dönmez 'in , yaza özel olarak hazırladığı 'Salata Diyeti'ni evinizde rahatlıkla uygulayabilirsiniz, dışarıda yemek istediğiniz zaman aynı mönüyü restoranlarda bulabilirsiniz.

Eğer diyet ile birlikte her gün 65 dakika yürüyüş yaparsanız bir ay içinde rahatlıkla 6 kilo verebilirsiniz.

1. HAFTA

Kahvaltı : 1 kese taze meyve salatası, 1 ince dilim peynir, 1 ince dilim ekmek, taze yeşillikler, domates ve salatalık

Öğle : Sindirim güçlüğünü önleyen salata ve 1 su bardağı ayran

Salatanın tarifi ve malzemeleri:

250 gr semizotu veya ıspanak, 1 küçük domates, l küçük salatalık, 2 yemek kaşığı peynir rendesi, az maydanoz, taze nane, dereotu, 1 kaşık sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı sumak ve kırmızı pul biber

Yapılışı:
1 kabın içine 250 gr semizotu ya da ıspanak, 1 küçük domates ve salatalık, az maydanoz, nane, dereotu, az peynir rendesini koyup karıştırın. Üstüne 1 yemek kaşığı sıvı yağ, kırmızı pul biber ve sumak ilave edip salatanızı hazırlayabilirsiniz.

İkindi: 1 su bardağı taze sıkılmış karışık meyve suyu

Akşam: 4 renkli sebze salatası ve 1 ince dilim tahıllı ekmek.

4 renkli salata tarifi ve malzemeleri:

1 orta boy patates, 1 büyük parça brokoli, 1 büyük parça karnabahar, 1 orta boy havuç, 2 orta boy salatalık, 1 küçük turp, 3 adet yeşil soğan, 1 çay bardağı az yağlı yoğurt, 3 tatlı kaşığı hardal, yarım çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Önce patatesleri yeteri kadar su ile haşlayın, onu soğumaya bıraktığınızda brokoli ve karnabaharları yaklaşık 4 dakika pişirin. Bunları da soğumaya bırakın. Patatesleri, havuç ve salatalıkları küp küp doğrayın; brokoli ve karnabahar çiçeklerini küçük parçalara ayırın; turp ve soğanları ince ince doğrayın,

Büyük bir kase içinde bütün sebzeleri harmanlayın. Başka bir kabın içinde yoğurt, hardal, tuz ve karabiberi karıştırdıktan sonra Yoğurtlu sos karışımını sebzelerin üzerine gezdirin. Servis tabaklarına almadan evvel en az 1 saat buzdolabında bekletin.

Yatarken: 1 adet meyveli yoğurt.

2. HAFTA

Kahvaltı: 1 yemek kaşığı tulum peyniri, 1 ince dilim ekmek, 1 tatlı kaşığı reçel ve 6 adet zeytin, bol domates dilimleri

Ara: 1 ince dilim karpuz

Öğle: Enginarlı salata ve 1 ince dilim kepekli ekmek

Salatanın tarifi ve malzemeleri:

8 enginar, 3 tatlı kırmızıbiber, marul yaprakları, yarım kase ince doğranmış kırmızı kuru soğan, yarım kase ince doğranmış yeşil zeytin

Özel Sos için:

1/3 su bardağı balzamik sirke, 1 adet tatlı kırmızıbiber, 2 baş sarımsak, 1 kaşık ince doğranmış fesleğen, 1 çay kaşığı biberiye

Yapılışı:

Soyulmuş ve temizlenmiş enginarları, limonlu az su ile güzelce haşlayın. Sonra her birini 4 eşit parçaya bölün. Ayrı bir kapta az yağ ile tatlı taze kırmızıbiberleri bütün olarak çevirin. 15 dakika bekletip sonra kabuklarını soyup ince doğrayın. Marulları, bir salata kasesi içine irice doğrayın. Üzerine kesilmiş kırmızıbiber, kırmızı kuru soğan, yeşil zeytin ve enginarları ekleyin.

Sos için:

Tatlı kırmızıbiberi az yağda çevirin ve kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Bir kaba kırmızıbiberleri, balzemik sirkeyi, rendelenmiş sarımsakları, doğranmış fesleğen ve biberiyeyi koyun ve hepsini blenderdan geçirin.

İkindi: 6 adet kuru kayısı

Aksam: Tavuklu kırmızı salata ve 1 kase cacık

Salata tarifi ve malzemeleri:

200 ml su, yarım çay kaşığı toz köri, 1 su bardağı kuskus, küp küp doğranmış yarım tavuk göğüs ızgara/ haşlama, 1 çay bardağı haşlanmış nohut, yarım orta boy doğranmış kırmızılâhana, yarım orta boy ince dilimlenmiş kereviz, yarım çay bardağı taze portakal suyu, 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

200 ml su, biraz tuz ve yarım çay kaşığı köri sosu ile birlikte kuskusu
bir tencerede haşlayın. Kaynayınca ateşten alın ve 5–10 dakika dinlendirin. Ardından küp küp doğranmış tavukları, haşlanmış nohutları, ince ince doğranmış kerevizleri ekleyin.

Başka bir kabın içinde portakal kabuklarını, portakal suyunu, zeytinyağını ve karabiberi iyice karıştırın. Ardından kuskuslu karışımı içine ekleyin.

Yatarken: 4 adet kuru kayısı,1 su bardağı ılık su

3. HAFTA

Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 karper kadar tahin helvası, 1 ince dilim ekmek ve bol maydanoz

Öğle: Somonlu ıspanaklı salata ve 1 ince dilim ekmek

Salatanın tarifi ve malzemeleri:

1 küçük kuşbaşı doğranmış fileto somon balığı, 1 büyük kase doğranmış çiğ ıspanak, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 1 yemek kaşığı dövülmüş ceviz, yarım çay bardağı balzemik sirke, yarım çay bardağı bitkisel sıvı yağ, 2 diş sarımsak, maydanoz, tuz, karabiber, kekik

Yapılışı:

Somon balıklarını fırın tepsisine koyarak pişirin. Ispanakları iyice yıkayın, irice doğrayın. Fıstıkları yağsız tavada pembeleştirip, içerisine sarımsak, zeytinyağı, limon, tuz, karabiber ve kekiği ekleyip harmanlayın. Üstüne arzuya göre peynir rendesi ekleyebilir ve servis yapabilirsiniz.

İkindi: 1 su bardağı sütlü kahve

Akşam: Kuşkonmazlı salata ve taze kırmızıbiber sosu

Salatanın malzemeleri:

Az miktarda kekikli çökelek, mevsime uygun yeşillik, marul, 6 adet ızgara yapılmış ve küçük parçalar halinde doğranmış taze kuşkonmaz, yarım kase rendelenmiş havuç

Taze kırmızıbiber sosun malzemeleri:

Yarım su bardağı balzamik sirke, yarım kase ince dilimlenmiş ve közlenmiş tatlı kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı kuru nane, yarım çay kaşığı tarçın

Salatanın yapılışı:

Salata kasesine marul ya da mevsime uygun yeşil yapraklarını yerleştirin. Üzerine ince doğradığınız enginarları, kuşkonmaz filizlerini ve rendelenmiş havuçları koyun. En son kekikli çökelek ilave ederek salatayı servis edebilirsiniz.

Sosun yapılışı:

Salata sosu için bütün sos malzemelerini bir blender ya da karıştırıcıya koyun. Karışım yumuşak bir kıvam alına kadar iyice karıştırın. Salataları servis etmeden önce yemek kaşığı yardımı ile salatalarınıza koyun.

Yatarken: 1 kase taze mevsim meyveleri

4. HAFTA

Kahvaltı: 1 su bardağı süt, 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve doğranmış taze çilek dilimleriyle hazırlanmış karışım.

Öğle: Pancar ve Kereviz Kökü Salata ve 1 ince dilim ekmek

Salatanın Tarifi ve Malzemeleri:

2 orta boy pancar (soyulmuş ve jülyen doğranmış), 1 adet kereviz kökü (soyulmuş ve jülyen doğranmış), 2 adet havuç (soyulmuş ve doğranmış), 1 adet kırmızı biber (doğranmış), 3 yemek kaşığı taze limon suyu, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, yatım su bardağı kıyılmış maydanoz, yarım çay kaşığı limontuzu

Yapılışı:

Pancarı, kereviz kökünü ve havuçları 1 dakika kadar sıcak suda haşlayın ve iyice süzün. Bütün malzemeleri büyük bir kasede iyice karıştırın, üstüne zeytinyağı ve limon suyunu ekleyin.

İkindi: 1 orta boy elma ya da 1 kase taze kiraz

Akşam: Ton Balıklı Salata ve 1 ince dilim ekmek

Salatanın tarifi ve Malzemeleri:

1 kutu veya poşet 140-160 gr konserve ton balığı, 1 kase makarna, 2 yemek kaşığı iri dövülmüş ceviz, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 6 adet çeri domates, 1 kase taze roka/fesleğen/nane/maydanoz, 1 yemek kaşığı mısır, 2 yemek kaşığı diyet salata sosu

Salatanın yapılışı:

Makarnayı az su ile haşlayın ve servis kabının en altına koyun, taze roka, fesleğen, nane ve maydanozu iri şekilde kıyarak makarnanın üstüne serpiştirin. Ton balığını iri parçalar halinde karışım üstüne serpin.

Çeri domatesleri 4 eşit parçaya bölerek, mısır ve ceviz ile birlikte servis kabının en üst kısmına ilave edin, Salatanızın salata sosu'ndan 2 yemek kaşığı ekleyin.

Sosun malzemeleri ve yapılışı:

1 tatlı kaşığı mayonez, 1 çay kaşığı hardal, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı toz biber, 1 yemek kaşığı domates suyu ve 1 çay bardağı sıvı yağı karıştırarak hazırlayın

Devamını oku »
***********************************************
Bu yazıyı beğendiniz mi? Paylaştıkça çoğalan tek şey bilgidir. Lütfen bu yazıyı sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla paylaşın
***********************************************