Ticker

6/recent/ticker-posts

Diyetle ilgili en çok sorulan sorular

Diyetle ilgili en çok sorulan sorular

Diyetler ve diyet programları neredeyse hayatımızın olmazsa olmazı haline geldi. Günlük almamız gereken kalori ve yağ miktarından ve hangi yiyeceklerin kolesterolü düşüreceğine kadar pek çok soru kafamıza takılıyor.

Diyetle ilgili en çok sorulan soruların cevabını Hay Güzellik ve Estetik Merkezi’nden Dr. Alp Kürşad Mamak verdi...

Kilo vermek isterken günlük alınması gereken yağ miktarı nedir ?

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, günlük aldığınız kalori miktarının yüzde 15`i, diyet yapıyor olun veya olmayın her iki halde de yağlardan sağlanıyor. Bu miktar; kalp krizi, obezite ve diyabet riskini en aza indirmek için yeterli. 

Sözgelimi, bin 500 kalorilik bir diyet yapıyorsanız alabileceğiniz yağ miktarı 50 gramla sınırlı.

Karbonhidrat niçin egzersiz için de önem taşır ?

Vücudumuzda glikojen olarak depolanan karbonhidratlar, kas gücünü artırmada son derece önemli rol oynar. Ayrıca, aşırı olmamak kaydıyla vücudumuzda depoladığımız yağlar da aynı etkiyi gösterir. 

Kas gelişiminde önemli rol oynayan glikojeni vücudunuza tedarik edebilmek için, egzersiz çalışmalarınız sonrası karbonhidrat içeren yiyeceklerden yemelisiniz. Mesela 90 dakikalık bir egzersiz sonrası, fırınlanmış patates, bir porsiyon meyve veya kepekli krakerler iyi birer seçim.

Kahvede bulunan kafein kemikleri zayıflatır mı ?

Hayır. Çok aşırı miktarda kahve içmiyorsanız böyle bir durum söz konusu değil. Gene de kafeinin kemikleriniz üzerindeki zararlı etkilerinden endişe duyuyorsanız, kahvenizi sütle içmeyi deneyin.

Yumurta kolesterol açısından kötü mü ?

Ölçülü olduğunuz sürece hayır. Yumurta, vücudunuz için gerekli olan protein, K vitamini, riboflavin ve selenyumu sağlamak için mükemmel bir kaynak. Yapılan araştırmalar, yumurta sarısının 213 mg kolestrol içeriyor olmasına karşın, haftada 2 adet yumurta yemenin kandaki kolesterol düzeyi üzerinde hiçbir olumsuz etkide bulunmadığını gösteriyor.

Hangi yiyecekler kolestrolü düşürür ?

Lif bakımından zengin sebzeler, söz gelimi yulaf, fasulye ve soyalı besinler, kolesterolü düşürüyor. Bunlar, kandaki kolesterol miktarını dengeleyici özelliğe sahip bulunuyor. 

Kolesterolünüz yüksekse, özellikle az yağ içeren bir diyet yapmalısınız. Aldığınız yağ miktarını azaltmak için meyve ve sebze ağırlıklı öğünler yemelisiniz ve kırmızı eti azaltmalısınız. Ayrıca süt ve süt ürünlerinden de yağsız olanları tercih etmelisiniz.

Midedeki açlık kazıntısını nasıl giderebilirim ?

Bunu tamamen geçiremezsiniz; fakat kendinize en zararsız biçimde üstesinden gelebilirsiniz. Bunun için, diyetisyenlerin belirledikleri stratejilerden birini deneyebilirsiniz. 

Dilediğiniz yiyecekten ufak miktarlarda yiyerek açlığınızı gidermeye çalışın. Canınızın çektiği yiyeceklerin benzer diyet versiyonlarından deneyin.

En sağlıklı yağ hangisi ?

Zeytinyağı kesinlikle en sağlıklı olanı. Göğüs kanseri riskini azaltıyor ve kolesterol üzerinde kötü etkileri bulunmuyor. Margarin ve tereyağı gibi doymuş yağlar damar tıkanıklığına sebep olur ve böylece yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini artırır.

Çok az yağ yemek mümkün mü ?

Tıpkı bir araba gibi, vücudumuz da hareket etmek için yağa gereksinim duyar. Özel olarak yağ asitleri, hücre onarımında ve yenilemelerinde de iş görür. Et, balık, fındık gibi besinlerden aldığımız yağlar, aynı zamanda hormonları düzenleyici ve sinir sistemini güçlendirici etkilere sahip. 

Her ne kadar çoğu uzman günlük kalori miktarının yüzde 15’inin yağdan karşılanması gerektiği görüşünde birleşse de, yapılan son araştırmalar, yüzde 10’un da yeterli olduğunu gösteriyor.

Acıktığım zaman neden sinirli oluyorum ?

Vücuttaki kan şekeri düştüğünde, kanınızdaki adrenalin ve daha birkaç hormonun işlevi de azalır ve bunun sonucu sinirlilik, kan basıncınızın artışıyla doğru orantılı olarak gerginlik görülebilir. 

Eğer sık aralıklarla azar azar yemek yemeye vakit ayıramıyorsanız, yanınızda bir meyve veya atıştıracak krakerler taşıyın.

Hiçbir şey yemeyerek zayıflamak tehlikeli mi ?

Bu tarz girişimler son derece tehlikeli. Vücut iki günden fazla aç kaldığında, karbonhidrat ve protein gibi en temel ihtiyaçlarını kaslardan karşılar. Ayrıca büyük su kaybı da olur. 

Bunun sonucu baş ağrısı, baş dönmesi, sıkıntı görülebilir. Açlık süresi arttıkça, tehlikeler de daha ciddi boyutlar kazanacaktır.

Gece yatmadan önce bir şeyler atıştırmak zararlı mı ?

Gece yarısı sindirim zorlaşır. Yatmadan önce bir şeyler atıştırmak istiyorsanız meyve veya bir kase yoğurt ya da bir bardak süt içmenizi öneriyoruz.

Şeker şişmanlatır mı ?

Teknik olarak yağ içermediğinden, hayır. Şeker, saf karbonhidrattan oluşur ve biz bu ihtiyacımızı aynı şekilde ekmekten, meyvelerden de karşılayabiliriz. Ama tabii ki şeker kalori içerir. 

Bazı şekerli yiyecekler, sözgelimi kurabiyeler ve krakerler, aynı zamanda yağ da içerir. O halde, çok fazla şekerli gıda tüketimi kısa sürede yağ birikimleri olarak vücudumuzda yerini alacaktır.

  

Yorum Gönder

0 Yorumlar