Ticker

6/recent/ticker-posts

Fosfor Minerali-Fosforun Faydaları

Fosfor Minerali-Fosforun Faydaları

Fosfor; İnsan vücudunda kalsiyumun ardından en çok bulunan mineraldir. Vücut ağırlığımızın % 1'ini oluşturur. Bu miktarın % 85 i kemiklerde ve dişlerde bulunmaktadır. Kemiklerde bulunması ve metabolizması kalsiyum ile yakından ilişkilidir.

Fosfor,hücrelerin büyümesi için yardımcıdır. Proteinlerin sentezlenmesine, enzimlere ve hücrede enerji üretimiyle alakalı kimyasal olaylara dahil olur.

Fosfor Eksikliği: İştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı, huzursuzluk, gerginlik gibi ruhsal yakınmalar, eklem sertliği, kemik ağrıları, kemiklerin kırılganlığı ve duyu kusurları, büyüme yavaşlaması, kemik ve diş gelişimi geriliği gibi raşitizm benzeri belirtiler ,diş kayıpları, cilt sorunları ve eklem iltihapları ortaya çıkabilmektedir.

Fosfor Fazlalığı: Fosfor eksikliğinde olduğu gibi fosfor mineralinin fazlalığı da sağlık bakımından zararlıdır. Fosfor fazlalığı, vücuttaki kalsiyum dengesini bozarak kalsiyum dengesizliğinden kaynaklanan sorunlara ,kemik yoğunluğunun ve gücünün azalmasına sebep olmaktadır. Bunun sonucunda kemikler direncini kaybederek kolay kırılmaktadır.

Fosfor fazlalığı, tansiyonu da yükseltmektedir. Bunların dışında, çeşitli tarım ilaçları gibi aşırı fosfor içeren maddelerin tüketilmesi veya bu maddelerle temas edilmesiyle fosfor zehirlenmesi ortaya çıkabilir.

İçinde Fosfor bulunan besinler: Et, balık, süt ve süt ürünleri,yumurta gibi protein açısından zengin olan besinler bol miktarda fosfor içeren besinlerdir. Bunların yanısıra, maden suları, meyveler ve meyve suyu, mısır, pırasa gibi besinler de fosfor minerali bakımından zengin besinler arasında sayılabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar