Ticker

6/recent/ticker-posts

Selenyumun faydaları


Selenyumun faydaları

En fazla deniz ürünleri, karaciğer ve ette bulunan antioksidan ve hücre koruyucusu selenyum, dokuların yaşlanmasını yavaşlatıyor.

Selenyum, vitamin E ile birlikte güçlü bir antioksidan ve hücre koruyucusu olarak çalışır ve özellikle glutatyon peroksidaz enziminin yapısında rol alır.

Vücuttaki dokuların oksidasyon nedeniyle zarar görmesini önler. Erken yaşlanmanın önlenmesinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Erkeklerin selenyuma kadınlardan daha çok ihtiyaç duyduklarına inanılmaktadır. Erkeklerde bulunan selenyumun yarısı üreme sistemindedir.

Vücuttaki selenyum miktarı 1 mg'den azdır. Yüzde 60 oranında bağırsaklarda emilir ve vücutta erkeklerde testiste, her iki cinste ise dalak, böbrek ve pankreasta bulunur.

Neye yarar?
* Selenyumun en önemli özelliği antioksidan olmasıdır. Bu özelliği ile kalp krizlerini önlemede de önemli rol oynar.

* Hücrelerin, dolayısıyla dokuların yaşlanmasını önler.
Sigara, alkol, okside yağlar, cıva, kadmiyum gibi insanlara zararlı maddelerin etkilerini minimuma indirir.

* Protein sentezine, büyüme ve gelişmeye destek olur.

* Kan hücrelerinin kromozomlarının zarar görmesini engeller.

* Spermlerin üretimine ve canlılığına olumlu etki yapar. Yapılan araştırma sonuçlarına göre selenyum, bir proteini harekete geçirerek sperm hücrelerinin oksitlenmesini önlüyor ve bu sayede daha canlı ve aktif olan spermlerin dölleme yeteneği artıyor.

* Araştırmacılar, selenyumun sperm hücresinin nefes alması sırasında da önemli bir rolü olduğunu ifade etmişlerdir.

* Selenyumun en yaygın kullanımı kanser ve kalp hastalıklardan korunma amaçlıdır.

* Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve cilt sağlığını desteklemek için kullabilir.

* Keshan hastalığı olarak tanımlanan bir kalp damar hastalığı üzerinde etkilidir.

* E Vitamini ile birleştirildiği zaman, selenyumun bazı antienflamatuvar etkilerinin bulunduğu da görülmüştür. Bu iki besin romatoit artrit, sedef hastalığı, lupus ve egzama gibi kronik hastalıkların tedavisinde önemli rol oynarlar.

* Selenyum eksikliği, toprağın selenyum açısından zenginliğiyle direkt bağlantılıdır. Toprakları bu mineral açısından fakir bölgelerde selenyumdan zengin bölgelere göre meme, akciğer ve kalınbağırsak kanserlerinin sık görülmesi mümkündür.

* Ayrıca selenyum, vücudun kendini zararlı bakterilerden ve kanser hücrelerinden de korumada destek olan sağlıklı bir bağışıklık sistemi için elzemdir.

* Bağışıklık arttırıcı etkileri, uçukların sebebi olan herpes virüsü ve zona ile mücadelede etkin rol oynayabilir. Bununla birlikte AİDS e neden olan HIV virüsüne karşı olası olumlu etkileri için de incelenmektedir.

* Kas yapısında zayıflığın görülmesi, kalp ve damarlardaki esneme becerisinin azalması da selenyum eksikliğinin belirtilerindendir. Çocuklarda eksikliği fetal kardiyomyopatiye sebep olur.
Selenyumun sürekli alımı zararlı olabilir.

* Selenyum fazla kullanılırsa görme, kas ve kalple ilgili problemler, diş çürümeleri, ağızda kötü bir tat ve koku oluşumu, deride değişiklikler, depresyon, saçta dökülme ve tırnaklarda kırılma görülebilir.

Selenyumu En Bol Yiyecekler:

Selenyumun en zengin kaynakları deniz ürünleridir sonra karac
iğer, böbrek ve diğer etler gelir. Tahıllar ve tohumlarda da selenyum bulunur ancak bu, bitkinin yetiştiği toprağın selenyum miktarına bağlıdır. Sebzeler ve meyveler iyi kaynaklar selenyum açısından iyi kaynaklar değildir.

*Patates 200 gram (903 mikrogram)

* Tonbalığı 85 gram (69 mikrogram)

* Yumurta, 1 orta boy (31 mikrogram)

* Ayçekirdeği 28 gram (22 mikrogram)

* Hindi göğsü: 85 gram (27 mikrogram)

* Tavukgöğsü: 85 gram (22 mikrogram)

* Ekmek (1 dilim=25 gram) (10 mikrogram)

BALIK
Beyaz etli ve iri balıklar, vücuda çok gerekli olan selenyum içerir. Hamsi, istavrit gibi küçük balıklar ise iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Ne kadar: Haftada 2-3 kez, 180 - 200 gr tüketilebilir.

Günlük selenyum ihtiyacı

Çocuklar:
1 - 6 yaş arası: 20 mikrogram
7 - 10 yaş arası: 30 mikrogram

Erkekler:
11 -14 yaş arası: 40 mikrogram
15 -18 yaş arası: 50 mikrogram
19 -51 yaş ve üstü: 70 mikrogram

Kadınlar:
11 - 14 yaş arası: 45 mikrogram
15 - 18 yaş arası: 50 mikrogram
19 - 51 yaş ve üstü: 55 mikrogram

Taylan Kümeli

Yorum Gönder

0 Yorumlar