Ticker

6/recent/ticker-posts

Meyan kökü bitkisi faydaları


Meyan kökü bitkisi faydaları :

Göğüs yolları hastalıklarında etkindir: Göğsü yumuşatıp, balgamı söktürür, ateşi düşürür, öksürüğü keser; nezle ve bronşite de iyi gelir.

Üst solunum yollarında mukozayı korur, boğaz ağrılarına iyi gelir.

Rahatlatıcı ve yatıştırıcıdır.

Özellikle çocuklar için hafif müshil etkisi bulunmaktadır.

Bedeni güçlendiricidir.

Mide yanmaları, gastrit ve mide ülserlerinde iyileştirici etkileri bulunmaktadır.

Karın ağrılarını giderir.

İdrar söktürücüdür.

Grip, nezle, anjin ve nefes darlığına iyi gelir.

Öksürük ve balgamı söktürür.

Vücudu rahatlatır.

Yüksek tansiyonu düşürür.

Mide - 12 parmak bağırsağı ülseri ve gastriti tedavi edici özelliği mevcuttur.

İştah açar, hazmı kolaylaştırır.

İncebağırsak iltihaplarını giderir.

Vücuda serinlik verir.

Kabızlığı giderir.

Fazlası tiryakilik yapar ve zararlı olur.

MEYAN KÖKÜ (MEYAN ŞERBETİ)

Özellikle Adana'da çok yaygın olan bu şerbetin diğer bir (yöresel) ismi de "AŞLAMA" ("HAŞLAMA") olup; hafif şekerli ve kendine has (coca-cola'yı anımsatan) tadı ile, bölgede özellikle yazın çok revaçta olan, sağlık açısından da etkileri kanıtlanmış bir içecektir.

Malzeme:
1 kök meyan kökü (1 avuç dolusu) ,5 litre su

Yapılışı: 1 avuç dolusu ezilmiş meyan kökü alınır. Derin bir tencereye konur. Üzerine bol su eklenir (Yaklaşık 1 avuç dolusu meyan kökü için 5 litre) Bir kaç saat, - tortusu dibe çöküp meyan kökü, kendine has koyu rengini ve tadını suya bırakana kadar- bekletilir.

Dikkatlice tel süzgeçten geçirilir. Meyan şerbetinin berrak ve tortusuz olması için, tekrar bir süre daha dinlendirilir. Temiz bir (çift kat) tülbentten süzülerek bir sürahiye ya da şişeye konulur. Şerbetin tadı mutlaka kontrol edilir. Gerekiyorsa, tekrar süzülerek, bir kapran diğerine boşaltılır ve eğer kıvamı da yoğun ise, acılığını gidermek ve tadını ayarlamak için, yeteri kadar su ilave edilir.

(Dikkat edilmesi gereken önemli nokta; meyan şerbetinin dibine tortular birikeceği için, şerbetin dibindeki kısmı, (yaklaşık 2 parmak kadar) bırakılmalıdır. Aksi halde şerbet bulanık olur. (Şerbetin dibindeki tortulu kısmı ve ıslanmış meyan kökü atılır.)

Soğutularak servis yapılır.(Arzuya göre bir kaç karanfil, çubuk tarçın eklenebilir ise de, orijinal meyan şerbeti sade olarak hazırlanır.)

Yorum Gönder

1 Yorumlar

Mucize iksirler bloğumuzda Uzmanların tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Uzmanların sitemizle hiçbir bağlantıları yoktur.