Ticker

6/recent/ticker-posts

menopoz diyeti

menopoz diyeti


Kadınların yeni bir boyuta geçtiği menopoz döneminde sağlıklı bir yaşamın sırrı beslenme programında gizli. Vitamin, mineral ve sebzelere ağırlık verip şeker, sigara ve alkolden uzak duran kadınlar ikinci baharını yaşıyorlar.

Şişman kadınlarda daha erken olmakla beraber menopoz yaşının genellikle 48-55 olduğu biliniyor. Bir çok araştırma menopoza giren kadınlarda besin ihtiyacının genç kadınlardan farklı olduğunu belirlemiş durumda.

Bu nedenle bu dönemi yaşayan kadınlar için özel beslenme programları düzenleniyor, şişmanlık, kalp-damar hastalıkları ve osteoporozu önleyici diyetler hazırlanıyor.
 
Sağlıklı bir yaşamın kapısını açan menopoz diyeti tarifi:

* ÇİĞ SEBZE YİYİN
Her öğünde süt ve süt ürünleri, et ve benzeri besinler, taze sebze ve meyveler, ekmek ve tahıl grubu besinler uygun miktarlarda tüketilmeli. Bitkisel özlü sıvı yağlar özellikle soya yağı ve erken hasat zeytinyağı menopozdaki kadınlar için hayat kurtarıcı özellikler taşıyor.

Çiğ sebze ve kabuklu meyveler beslenmelerde mutlaka yer almalı. Düşük yağlı ve düşük kolesterollü diyet tüketilmeli. Çünkü bu dönemde kan yağları ve kolesterol üzerinde artışlar olur.
Osteoporoz ve kalp damar hastalıklarındaki koruyucu etkisi düşünülerek omega 3 yağ asitlerinden zengin diyetlerin tüketilmesi öneriliyor. Dolayısıyla ceviz, balık, soya yağı, Ayçekirdeği ve badem gibi besinler tercih edilmeli.
* SİGARA YOK
Basit şekerlerin yerine karbonhidratlar tercih edilmeli. Sebze ve meyvelerden zengin diyetlerin tüketilmesi önemli. Posa tüketimi arttırılmalı. Aşırı protein tüketiminden de kaçınılması şart. Özellikle kalsiyumun yeterli miktarda tüketilmesi önem taşıyor. Alkolden de uzak durulmalı.
Çünkü alkol kemik oluşum hücrelerini harap eder ve şişmanlığa zemin hazırlar. Bir tehlike de sigarada. Kalp damar hastalıkları riskini arttırdığı gibi D vitamininin aktif şekline dönüşümünü azaltıyor. Aynı zamanda kandaki C vitamini düzeyini de düşürüyor.
Kafein içeren çay, kahve türleri ve kola da kadının düşmanı. Her gün bol sıvı alınmalı ve sulu yiyecekler tüketilmeli. 
Sağlıklı bir diyet menüsü:
* Kahvaltı: Bir su bardağı havuç veya portakal ile nar suyu karışımı, iki dilim az yağlı peynir, bir dilim tam tahıllı ekmek, domates, salatalık ve tatlı kırmızı biber
* Öğle: Bir tabak az yağlı sebze yemeği, bir kase az yağlı yoğurt, bir dilim ekmek ve ceviz eklenmiş az yağlı mevsim salata
* İkindi: Bir su bardağı az yağlı süt ve bir adet taze meyve
* Akşam: Beş-altı köfte kadar ızgara veya fırınlanmış et, (tavuk-balık-kırmızı et) bir adet meyve, bir kase yoğurt, bir dilim ekmek ve az yağlı salata
* Ara: Bir su bardağı, az yağlı süt ve yarım meyve


Yorum Gönder

0 Yorumlar