Ticker

6/recent/ticker-posts

Keten tohumunun faydaları

Keten tohumunun faydaları

Keten bitkisi 30 ila 100 cm boyuna ulaşabilen bir yıllık bir bitkidir. Yabani keten'in kültüre alınmasıyla tarımı mümkün olmuştur. Özellikle Akdeniz bölgesinde yetişir ve yayılım gösterir.

Tepeye doğru dallanan yeşil bir gövdesi olan ketenin ucu sivri ve uzun yaprakları bulunuyor Çiçekleri gök mavisi renginde ve oldukça gösterişlidir. Meyveleri yaz sonlarında olgunlaşır.

Meyveler içerisinde 2 adet tohum barındıran sivri yapılı kahve renklidir. Kireçli topraklarda yetişen keten bitkisi tohumları sayesinde üretilebilmektedir.


Gıda olarak da kullanılan keten bitkisi aynı zamanda etkili bir sağlık, gençlik ve güzellik kaynağıdır. Keten tohumunun faydaları saymakla bitmiyor;

Keten tohumu kolesterolü düşürür, felci, kanseri, unutkanlığı önler, bağırsakları çalıştırıp temizler. Bunlar keten tohumunun faydalarından birkaçıdır.

Uzmanlar, yağ şeklinde, salataların üzerine serpiştirilerek, günde bir çorba kaşığı şeklinde ya da infüzyon(demlenmiş) şekilde tüketmeyi tavsiye ediyor.

Keten tohumunun faydaları:

*Mide-bağırsak sorunlarına iyi gelir.

*Bağırsakları yumuşatır ve kabızlığı giderici özelliği vardır.

*Kemikleri güçlendirici. Özellikle de menopoz dönemindeki bayanlara faydalıdır.

*Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe vardır.

*Menopoz nedeni ile oluşan rahatsızlıkları hafifletir.

*Kalp ve damar hastalıklarını önler.

*Kolesterolü ve şeker seviyesini dengede tutar.

*Yüksek tansiyonu düşürür.

*Romatizma hastalıklarını önler.

*Sinir sistemini güçlendirir.

*Hafızayı güçlendirir

*Konsantrasyon bozukluklarına karşı faydalıdır.

*Yaşlılıktan dolayı ortaya çıkan dikkat dağınıklığına karşı faydalıdır.

*Dışarıdan kullanılarak yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar.

*Egzama ve sedef hastalıklarının tedavisinde etkilidir.

*Nasırlar için kompres olarak kullanılabilir.

*Solunum yolu hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri vardır.

*Ruhsal rahatsızlıklara karşı iyi gelir.

*Öksürüğü gidermede de faydalıdır.

*Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti hastalıklarında gargara olarak kullanılmaktadır.

Keten tohumu ne içerir ?

*Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri

*Yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif

*Protein

*Lignanlar (kansere karşı maddeler)

*Vitaminler

*Mineraller

*Aminoasitler

Keten tohumu nasıl tüketilir?

*Keten tohumunu kaynatarak suyunu içebilirsiniz.

*Keten tohumunu havanda döverek, öğütüp toz haline getirerek. Bir kaşık ağzınıza attıktan sonra arkasından su içebilirsiniz.

*Kavrulmuş olarak tükettiğinizde daha da lezzetli olur. Keten tohumunun çok özel bir tadı veya kokusu yoktur, ama kavrulduğunda güzel bir tadı olur.

*Keten tohumunu tohum şeklinde de tüketebilirsiniz.

*Yemeklerinize, yoğurdunuza, salatalarınıza, müsliye, pasta, börek gibi unlu mamullere karıştırarak da tüketebilirsiniz.

*Her gün 1-1.5 çorba kaşığı keten tohumu tüketmek sağlıklı kalmanız açısından yeterli olacaktır. Dozajı aşmamak daha faydalıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar