Ticker

6/recent/ticker-posts

Ahududunun yararları

Ahududunun yararları

Çalı şeklinde, dikenli, kümeler halinde olan ve genellikle ağaçlık alanlarda kendiliğinde yetişen bir bitkidir.

Bazı yerlerde dikimi de yapılmaktadır. Duta benzeyen meyvesi kırmızı, etli, sulu ve hoş kokuludur.

Meyvesi hem taze hem de kurutularak tüketilir. Yaz başında çiçek açar; temmuz-ağustos aylarında meyvesi olgunlaşır ve toplanır.

Ağaççileği ya da sultan böğürtleni olarak da adlandırılır.

*Ahududu Kanımızı temizler, vücudumuzda biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
*Ahududunun Terletme ve idrar söktürme özelliği vardır.
*Ahududu Kabızlığın giderilmesinde yardımcı olur.
*Ahududu Vücudumuzu dinç tutar.
*Romatizma, mafsal kireçlenmesi, nikris, boğaz, bademcik ve göz iltihaplanmalarında faydalıdır.
*Kansızlık ve verem için çok faydalı bir besindir.
*Ateş düşürücü özelliğe sahiptir.
*Üre ve şeker hastalığına da iyi gelir.
*Böbrek ve şeker hastalığı olanların taze olarak yemeleri tavsiye edilir.
*Mide ülseri olan kişilerin kullanmaları yanlış olur.
*Ahududu doku ve damar büzücüdür.
Bu özelliğiyle diyareyi (ishal) keser, peklik verir, kadınlarda beyaz akıntıyı keser; regl dönemindeki aşırı kanamaları azaltır ve regli düzenler. Doğum yapacak kadınlarda rahim kasılmalarını düzeltmede, doğum sancılarını azaltmada ve doğum olayını kolaylaştırmada etkilidir. Yalnız, bu dönemlerde düzenli olarak alınmalıdır.

Kullanım şekli:

Ahududunun çiçekleri kaynatılarak elde edilen su ile gargara yapıldığında bademcik, boğaz ve dişeti iltihapları için faydalıdır.

Bir miktar ahududuyu ezip püre haline getirdikten sonra yüze maske yapılırsa cildi sıkılaştırır ve serinletir.

Yaprakları ince ince kıyılıp kaynatılarak ahududu çayı yapılabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar